TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo region i Srbija VESTI Zdravstvo

DAN BORBE PROTIV MULTIPLE SKLEROZE (VIDEO)

Iako je kvalitet života obolelih od multiple skleroze poslednjih godina u našoj zemlji umnogome poboljšan, naročito zahvaljujući uvođenju inovativnih lekova, položaj ove kategorije osoba sa invaliditetom na tržištu rada je i dalje nepovoljan, kažu predstavnici MS udruženja Jablaničkog okruga. Društvo multiple skleroze Srbije, čiji je deo i MS udruženje, danas u Beogradu obeležava Svetski dan borbe protiv ove bolesti pod sloganom „Muzika spaja“.

Od multiple skleroze u Srbiji boluje oko devet hiljada ljudi, a najčešće se javlja između 20. i 40. godine života. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci.

 Podrhtavanje, slabost, probavne i kognitivne smetnje, sve su to neki od simptoma ,kaže predsednik MS udruženja Jablaničkog okruga, Predrag Jovanović.

Zvanični podaci Društva multiple skleroze Srbije pokazuju da u našoj zemlji raste broj pacijenata koji se leče visoko-efektivnim terapijama, koje su dostupnije zahvaljujući tome što je na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje stavljen veliki broj inovativnih lekova. Međutim, potrebno je napraviti određene pomake i na polju zapošljavanja ovih osoba, dodaje naš sagovornik.

U susret obeležavanju Dana borbe protiv ove bolesti juče je u prostorijama MS udruženja održan tradicionalni šahovski turnir, u okviru projekta „Šahom protiv bolesti“, koji je finansijski podržala lokalna samouprava Grada Leskovca.

Inače, MS udruženje Jablaničkog okruga ima 80 članova.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com