TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

Dan kada je Niš zasut kasetnim bombama (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godina Niš je pogođen kasetnim bombama, od kojih je poginulo 16, a teže povređeno 18 ljudi. U znak sećanja na stradale i ove godine je služen parastos i položeni su venci na Spomenik žrtvama NATO agresije kod niške Banovine.

 

Centralnom državnom ceremonijom na Univerzitetskom trgu, parastosom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije u Nišu je obeležen Dan sećanja na stradale civile od kasetnih bombi. Sedmog maja 1999. u NATO agresiji na Niš su bačene kasetne bombe od kojih je poginulo šesnaestoro, a teže povređeno osamnaestoro ljudi.

Napad na civilno stanovništvo, kako se desilo ovde pre 25 godina, u istoriji predstavlja jednu nemoć tog agresora. Tako je u Drugom svetskom ratu nemački agresor napadao slobodarsku Srbiju, sveteći se bombardovanjem civilnog stanovništva. Isto se desilo i sedmog maja 1999. godine u Nišu kada je zločinački NATO agresor napao civile, trudnice, žene, decu, strace, kaže predstavnik SUBNOR-a Goran Milosavljević.

Tog sedmog maja u 11.20 kasetnim bombama zasut je centar Niša – Šumatovačka ulica, tvrđavska pijaca, autobuska stanica, kao i deo niškog Kliničkog centra. Tokom NATO agresije na Niš je bačeno 16 kontejnera sa tri hiljade kasetnih bombi, koje su projektovane tako da određeni procenat ne eksplodira odmah, već godinama ili decenijama kasnije.

Drago mi je što sam danas u Nišu i što ću posle ove važne državne ceremonije moći da pričam sa svim onim ljudima koji su porodice palih boraca ili koji su naši heroji koji su branili našu zemlju. Danas smo ovde da se sećamo, pomolimo, stavimo cvet, ali da kao Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastavimo da radimo ono što smo radili u nekoliko proteklih godina, a to je da negujemo kulturu sećanja, kaže pomoćnica ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo odbrane, tokom čitave vazdušne NATO agresije ubijeno je 2.500 ljudi, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik vojske i policije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com