TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Politika region i Srbija VESTI

Dan pobede u II Svetskom ratu: Fažizam vojno poražen 1945, ali nije pobeđen!

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji vrlo je važna sa stanovišta položaja Srbije u svetskoj politici i ekonomiji, ocenjuje se u srpskim diplomatskim krugovima. Da dolazak Sija u trenutku kada je Srbija u vrlo komplikovanoJ geopolitičkoj situaciji nije slučajan, Smatra i vojni pukovnik u penziji Zvonimir Vasiljević, član niškog odbora SUBNOR-a. Uoči svečane akademije povodom 9.maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u Domu vojske, pukovnik Vasiljević upozorava da je fašizam kao ideologija vojno poražen 1945, ali i da nije pobeđen.

puk. Zvonimir Vasiljević

Svečanom akademijom u Domu Vojske u Nišu obeležava se Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i 76.godišnjica postojanja SUBNOR-a. U trenutku kada velike sile i moćni pojedinci nastoje da prekroje svet po svojim aršinama, stara savezništva se brišu, a to najviše pogađa male zemlje i narode, kaže vojni pukovnik u penziji Zvonimir Vasiljević.

“Fašizam nije pobeđen! To vidimo i to se eksplicitno pokazalo u Ukrajini, konkretno na terenu. Vidimo da on kao ideologija postoji i nažalost, iza te ideologije, opet stoji krupni kapital i ono što zovemo „duboka država,“ izričit je Vasiljević.

Srbija, iako jedna od država pobednika u Drugom svetskom ratu, upravo je pod velikim pritiscima i saveznika i Nemačke. Zato, smatra Vasiljević, u toj konstelaciji sila, dolazak Kineskog predsednika u Srbiju nije slučajan.

“U politici se ništa ne dešava slučajno, u diplomatiji posebno! Poseta kineskog predsednika Srbiji, Francuskoj i Mađarskoj, šalje neku poruku i to najpre poruku mira. Jer, Kinezi nisu zagovornici ratova i osvajanja, oni su se otvorili (ka svetu, prim.aut.) ekonomijom, nisu se otvorili vojno i krenuli u osvajanja, već su krenuli ekonomski da sebi obezbede tržišta za svoju proizvodnju koja stalno narasta, tako da je ovo vrlo, vrlo značajan trenutak i značajna poruka silama koje ne misle dobro Srbiji i koje imaju neke druge interese,” ocenjuje Vasiljević.

Ipak, pukovnik Vasiljević ocenjuje da će Srbija ovog puta izbeći potencijalni ratni vihor.

“Ja sam siguran da neće (Srbija biti u ratu, prim.aut.) i upravo sada vidimo da anglo-saksonski faktor koji zamračio i ojadio svet gubi apsolutno na svim frontovima. Ukrajina je, da kažemo, predigra! Glavna dešavanja tek predstoje. Samo mislim da će ovaj put (rat, prim.aut.), ja kao vojnik mogu da dam neku procenu, da nas mimoiđe i da nećemo biti na glavnoj “džadi” gde će biti tih okršaja. Bliski istok će sigurno biti uvučen, to će biti prvo! A nije isključena centralna Evropa i gore, severni deo, jer tamo su interesi velikih i tu se narušava i ponovo uspostavlja narušena ravnoteža” kaže Vasiljević.

Svečanoj akademiji povodom 9.maja prisustvovali su predstavnici Vojske Srbije, SPC, grada Niša.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com