KAKO POSTATI E-GRAĐANIN: DIGITALNA EKSPEDICIJA STIGLA U NIŠ (VIDEO)

KAKO POSTATI E-GRAĐANIN: DIGITALNA EKSPEDICIJA STIGLA U NIŠ (VIDEO)

Karavan “Digitalna ekspedicija” stigao je na 12. adresu, u grad Niš. Građani su imali priliku da se na Trgu Kralja Milana informišu o elektronskim javnim uslugama dostupnim na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine I bezbednom korišćenju društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Cilj je da se Nišlije, naročito stariji sugrađani, upoznaju sa svim benefitima digitalnog prostora. Građani su mogli na licu mesta da otvore svoje naloge I tako postanu “e-građani”.

Negde možda iz straha ne pristupamo dovoljno eUpravi da postanemo e-građani i olakšamo sebi život. Ono što je važno jeste da su lokalne samouprave i Grad Niš ušli u veliki projekat digitalizacije gradske uprave, tako da će svi naši ljudi koji tamo rade biti u mogućnosti da prenesu svoje znanje, kaže zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

 

Karavan “Digitalna ekspedicija”, pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, a pre Niša obišao je 11 gradova širom Srbije.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je partner u celom ovom projektu. Korisnici našeg ministarstva su blizu 3.000 građana, obično starijih građana, invaldia, nezbrinutih. Mi već sprovodimo u našim domovima za stara lica deo ove platforme gde ćemo preko 30 naših centara , kasnije 130, obezbediti računarska sredstva i obuku, kaže državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor. 

Koliko je poznavanje “virtuelnog sveta” postalo nezaobilazno u svakodnevnom životu, nije teško dokućiti. Ali u njega ne treba ići “neopremljen” specifičnim znanjem, bez kojeg se, jednostvano, nećete snaći, a možete se i izgubiti! Zato su za snalaženje u današnjem svetu presudne “nove pismenosti,” smatra diretkor programa Nova pisemnost, Darko Soković.

To su veštine 21. veka. To nisu veštine za budužnost, već za sada! Za svaki dan, za svaki trenutak u našem životu, za sve čime se bavimo! MI građanima govorimo o e-uslugama, o eUpravi, o njihovom prisustvu na mrežama, o sigurnom i bezbednom okruženju za decu i roditelje, objašnjava Soković.

Pri ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija postoji Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu koji kroz edukativne radionice radi na jačanju digitalne pismenosti dece i odraslih. Edukatori Centra su tu da u razgovoru sa decom, ali i roditeljima upozore na zloupotrebe i opasnosti na Internetu.

Roditelji uznemiravanje na internetu mogu da prijave na broj 19833.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

https://youtu.be/N-JOi7GF7EM