TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

Digitalni nomadi šansa za razvoj niškog turizma

Na području Niša za sada su registrovana samo četiri seoska domaćinstva koja su zanimljiva pre svega tzv. digitalnim nomadima odnosno turistima koji neko vreme borave u Srbiji, a rade onlajn. Srbija se već duže vreme svrstava među prve četiri zemlje u Evropi i među dvadeset u svetu po privlačnosti za zaposlene u IT industriji koji uz računar mogu da rade iz bilo kog mesta. Zbog toga Turistička organizacija Niš intenzivno radi na razvoju ruralnog turizma, kaže direktorka TON-a Dragana Božić.

https://youtu.be/3ks6mkKaygc

DIGITALNI NOMADI ČESTO BORAVE U SRBIJI 

digitalni nomad

Srbija je već duže među prve četiri zemlje u Evropi i dvadeseta destinacija u svetu po privlačnosti za digitalne nomade – zaposlene u IT industriji koji odluče da posao spakuju u kofer i rade u bilo kojoj zemlji. Srpska seoska domaćinstva su često njihov izbor, ali za sada u Nišu ne postoji dovoljan broj resgitrovanih smeštaja takvog tipa. Zbog toga se radi na edukaciji vlasnika etno domaćinstava u okolini Niša.

“Ideja je da razvijemo jug Srbije i da edukujemo lokalno stanovništvo da je turizam ozbiljan biznis”, kaže savetnik u turizmu Branko Krasojević. 

U Srbiji preko portala E turista postoji 860 registrovanih sesokih domaćinstava, a šansu za turizam vidi i selo Sićevo, kaže direktorka Turističke organizacije Dragana Božić.

“Pre dve godine Udruženje Sićevo je pokrenulo inicijativu da oživi selo preko Dana sićevačke berbe kada je bio veliki broj posetilaca. Digitalni nomadi žele da borave u ruralnim područjima, da tamo rade iako mogu da plate skupe hotele. Žele da uživaju u prirodi, voze biciklu i uživaju u domaćim specijalitetima”, kaže direktorka TON-a. 

Digitalni nomadi u Srbiju najčešće dolaze između aprila i oktobra. Zadržavaju se u proseku dva i po meseca i troše znatno više od klasičnih turista. Osim Srbije koju biraju zbog stabilne internet konekcije, bezbednog okruženja i niskih troškova života, IT-ijevci se često odlučuju i za Portugaliju, Španiju i Poljsku.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com