TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti VESTI Zdravstvo

DZ NIŠ: USKORO OBAVEZNA VAKCINACIJA PROTIV STREPTOKOKNE PNEMUMONIJE (VIDEO)

Streptokokna pneumonija može da izazove teže disajne tegobe, upalu pluća, pa čak i da ima fatalne posledice po hronične pacijente i starije od 65 godina, kažu stručnjaci. Zato je niški Dom zdravlja započeo kampanju” Udahni život, zaštiti pluća”, kojom podstiče obaveznu vakcinaciju poritv te bakterije.

Kampanju je pokrenulo Udruženje lekara opšte i porodične medicine uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

 

Streptokokna pneumonija je jedan od najčešćih izazivača upale pluća kod starijih osoba i koje boluju od neke hronične bolesti. Sada je obavezna imunizacija, za one koji boluju od bolesti pluća, srca, jetre, bubrega, kaže predsednica Udruženja lekara opšte I porodične medicine dr Aleksandra Cvetković.

Građani mogu da se obrate svom izabranom lekaru kako bi se informisali o vakcini. Vakcina protiv streptokokne pneumonije može da se daje čitave godine, ne samo u sezoni, a može da se kombinuje I sa drugim vakcinama, kao što su one protiv gripa.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com