PRIVREMENO ZABRANJEN IZVOZ PŠENICE, KUKURUZA, BRAŠNA, ULJA (VIDEO)

PRIVREMENO ZABRANJEN IZVOZ PŠENICE, KUKURUZA, BRAŠNA, ULJA (VIDEO)

Izvoz pšenice, kukuruza i suncokreta iz Srbije privremeno je zabranjen! To je odlučila Vlada Srbije koja je zabranila izvoz osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

U Regionalnoj privrednoj komori u Nišu kažu da građani Srbije neće biti ugroženi i da svega ima dovljno, ali da je je neminovno da će doći do poremećaja na svetskom tržištu.

Republika Srbija i njeni građani nisu ugroženi po pitanju osnovnih životnih namirnica, imamo ih dovoljno, ono što mi proizvodimo. Međutim, neminovno je da dođe do poremećaja na svetskom tržištu, ako znamo da su Ukrajina i Rusija veliki svetski izvoznici i nafte i gasa i pšenice, kukuruza, ulja. Tako da, da bi se sprečilo eventualno odlivanje količina ovih namirnica, Vlada se odlučila na ovaj potez, kaže direktor RPK Niš Aleksandar Milićević. 

https://youtu.be/LnKQxFqeZNc