субота, јун 15

EPIDEMIJA GOJAZNOSTI KOD DECE

0
11

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 30% populacije ima prekomernu težinu, dok je čak 18% gojazno. Sve je više i gojazne dece, kažu pedijatri. Redovni sistematski pregledi niškog Doma zdravlja pokazuju stalni porast gojaznosti I prekomerne uhranjenosti kod dece. Oko 13 odsto dece od pet do 19 godina je gojazno, a oko 20 odsto prekomerno uhranjeno. Danas je 4. mart – Svetski dan borbe protiv gojaznosti.

 

Problem je što je gojaznost kod dece multifaktorijalna bolest, tako da nije samo jedan činilac. Na prvom mestu je nepravilna ishrana. Sve manje su nam deca fizički aktivna. Svakako da i drugi faktori imaju ogroman uticaj. Najveći procenat je egzogena gojaznost, gojaznost uzrokovana endokrinim poremećajima, genetskim i tako dalje, kaže pedijatar Doma zdravlja Niš prim. dr Biljana Marković. 

 

Kako bi se skrenula pažnja na uzroke gojaznosti i posledice koju ona ima po ljudsko zdravlje, od 2015. godine obeležava se Svetski dan borbe protiv gojaznosti. Gojaznost nije samo estetski problem kod dece, već vodi sa sobom u druge poremećaje.

Sve je više dece sa metaboličkim sindromom, sa hiperinzulinemijom, dijabetesom tip 1 i tip 2, koji ranije nije bio kod dece. Endokrini poremećaji, poremećaji u kardiovaskularnom sistemu, hipertenzija, hiperlipidemija, deformiteti kičme, ravni tabani, dodaje doktorka Marković

Specijalista Savetovališta za ishranu Insituta „Milan Jovanović Batut“ Jelena Kašanin kaže da je za regulisanje telesne težine najvažniji pravilan raspored obroka, bez preskakanja, ali i izbor namirnica I način njihove pripreme.

Maksimalno da se izbegava brza hrana, pecivo i da se nekako vratimo na ono što je nekada bilo. Da se u kući obavi određeni broj obroka. Nije ni zdravo izbacivati određene grupe namirnica, ukoliko negde ne postoje negde zdravstveni problemi. Nijedna dijeta ili promena načina ishrane nije univerzalna, kaže dr Kašanin. 

 

Istraživanja su pokazala da 60 do 80 procenata gojazne dece je gojazno i u odrasloj dobi, kažu u Domu zdravlja Niš.

Svestska zdravstvena organizacija karakteriše gojaznost kao prekomernu i abnormalnu akumulaciju masnoća u telu koja može ugroziti zdravlje. Takođe, naglašava da godišnje oko četiri miliona ljudi umre od komplikacija nastalih kao posledica gojaznosti. 

Leave a reply