Do kraja godine građani Niša će moći putem sajta gis.ni.rs imati uvid u sve podatke o pojedinostima određene lokacije ili objekta i da samo jednim klikom, bez odlaska u Upravu, dobiju informaciju o tome šta se i gde se može graditi.

Na ovaj način unaprediće se upravljanje imovinom u Nišu, rečeno je na predstavljanju projekta kroz uvođenje Geografsko informacionog sistema.

Tokom prethodnih meseci kreirana je baza podataka o oko 20 000 nepokretnosti Niša sa aplikacijama za procese upravljanja imovinom. Za svaku nepokretnost baza sadrži lokaciju, njenu vrednost i kako se može koristiti. Reč je o projektu uvođenja Geografsko informacinog sistema GIS, a koji Grad Niš sprovodi u saradnji sa Ćuprijom.

Od danas će građani Niša moći da na sajtu www.gis.ni.rs, ali trenutno su tamo, kako i predviđa projekat, podaci samo o nekretninama koje su u vlasništvu Grada Niša, kaže Ana Radovanović iz Kancelarije za loraklni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) Niš.

Korišćenje ovakvog modela za upravljanje imovinom u vlasništvu Niša i Ćuprije znači jačanje administrativnih kapaciteta, povećanje prihoda, bolju kontrolu troškova, uspešnije upravljanje rizicima i adekvatno održavanje imovine.

Kroz ovaj projekat ćemo pokušati da definitivno smanjimo cenu za potrebe ovakvih sistema. Trenutno svaka organizaciona jedinica u svom budžetu ima fonda za nabavku sistema, za njegovo održavanje, prikupljanje podataka… Ovako, to će se raditi centralizovano ćime će se, kako bar očekujemo, smanjiti troškovi, objašnjava Dejan Rančić, koordinator radne grupe GIS.

Na ovaj način javna uprava biće bliža građanima i privredi, a kada sve bude gotovo u podatke će imati uvid službe, ali i građani i potencijalni investitori, ocenjeno je na predstvaljanju projekta u Gradskoj kući.

Ove stvari su bitne zbog budućih investitora koji dolaze u grad. Mi možemo imati jasan pregled u kompletnu imovinu grada i čime upravljamo, kaže Miroslav Đokić, gradski većnik.

Zahvaljujući sredstvima EUPRO programa dobijamo i mogućnosti urbanog planiranja, sagledavanja lokalne infrastrukture, zaštite životne sredine, turističkih objekata, kulturno – istorijske i prirodne baštine, upravljanja rizikom, poljoprivrede… Tako zaokružujemo celinu razvoja grada u svim segmentima, dodaje Ivan Pavlović iz KLERP-a.

 

Projekat Efikasno i efektivno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvođenje Geografsko informacionog sistema vredan je 220.700 evra. To finansiraju Evropska unija i Republika Srbija u okviru Grant šeme Programa EXANGE5.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.