TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Udarne VESTI Zdravstvo

Izazovi i napredak u dijagnostici kolorektalnih bolesti (VIDEO)

Sve je veći broj pacijenata sa oboljenjima debelog creva, kažu hirurzi. Glavni razlog je, dodaju, to što su nakon korone počeli da dolaze pacijenti u uznapredovaloj fazi bolesti, koji iz straha nisu išli lekaru ranije. Kolorektalni karcinom, upalne bolesti debelog creva, ali i razna benigna oboljenja glavne su teme Međunardnog kongresa kolorektalnih hirurga u Nišu.

Oboljenja debelog creva, posebno kolorektalni karcinom, upalne bolesti debelog creva, kao i benigna oboljenja iz grupe proktologije – to su glavne teme petog tradicionalnog sastanka kolorektalnih hirurga u Nišu. Učestalost oboljevanja debelog creva raste, ali je dijagnostika sve bolja, ocenjuju lekari.

Izuzev onog perioda korone, kada smo bili suočeni sa velikim brojem pacijenata u uznapredavaloj fazi, sada mogu da kažem da je ta situacija nešto bolja. Dijagnostika u ranijoj fazi je bolja. Kada imamo takvog pacijenta , gde u ranoj fazi možemo da lečimo, izlečenje je stoprocentno, kaže pomoćnik generalnog direktora za hirurška pitanja prof. dr Goran Stanojević.

Danas se nove tehnike ubacuju, njima se barata u celoj zemlji. Prati se tza medicina u onoj meri u kojoj to mogućnosti te zemlje omogućavaju, kaže predsednik Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva prof. dr Svetolik Avramov. 

Lekari upozoravaju na koje simptome treba da se obrati pažnja.

Najveći strah naših pacijenata je pojava krvarenja iz debelog creva i to izaziva najveći alarm u odnosu na dalji sistem lečenja. Međutim, to ne znači da neko ima neko maligno oboljenje. To samo znači da kada se pojavi, to treba da pogleda izabranis lekar i da se pacijent ispita da li je u pitanju neko ozbiljno oboljenje, kaže pomoćnik generalnog direktora za hirurška pitanja prof. dr Goran Stanojević. 

Međunardoni od ove godine kongres koloproktologije “Konstantinovi dani” organizuje Klinika za digestivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Ovi sastanci nas čine srećnim jer vidimo da dolaze mladi hirurzi, vredni, pametni u naučno-obučeni ljudi i da hirurgija Srbije nema potrebe da se brine, kaže predsednik Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva prof. dr Vasilije Jeremić. 

Klinika za abdomalnu hirurgiju ima dobru opremu. Održavamo taj nivo kvaliteta,imamo dovoljno nastavnika, saradnika. Klinički centar ima kapacitete da zbrine ovaj deo Srbije. Želimo da edukujemo i ostale centre, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

Kongres okuplja predvače iz oblasti kolorektalne hirurgije iz Srbije i desetak inostranih zemalja. Sem hirurga, tu su i onkolozi i patolozi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com