TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

Jaka solarna oluja pogodila Zemlju, može da izazove poremećaj u komunikacijama

Northern lights glow in the sky near Kroschel, Minn., late Friday, May 10, 2024. (Owen Caputo Sullivan via AP)

Neobično jaka solarna geomagnetna oluja koja je pogodila Zemlju i koja je najjača za poslednju 21 godinu mogla bi da izazove pojavu polarne svetlosti na našoj planeti ovoga vikenda i poremeti komunikacije.

Aurora Borealis, or the Northern Lights, above the Forth Bridge at North Queensferry, Scotland Friday May 10, 2024. (Jane BarlowPA via AP)

Aurora borealis u Evropi viđena je noćas južnije nego obično, navodi Gardijan – od Irske i Britanije do Češke i Nemačke.

Nacionalna uprava SAD za okeane i atmosferu (NOAA) izdala je upozorenje na jaku geomagnetnu oluju koja je pogodila Zemlju u petak popodne, satima ranije nego što se očekivalo, navodeći da je reč o najjačoj solarnoj oluji koja je pogodila Zemlju od oktobra 2003. godine, preneo je AP.

NOAA: Efekti geomagnetne oluje će se osećati tokom vikenda, a možda i sledeće sedmice

NOAA je upozorila operatere elektrana i svemirskih letelica u orbiti da preduzmu mere predostrožnosti.

Solarna oluja bi mogla da izazove pojavu polarne svetlosti čak i na jugu SAD, uključujući Alabamu i severnu Kaliforniju, ističe NOAA. Napominje se da ova oluja predstavlja opasnost za visokonaponske dalekovode, a ne za električne vodove u domovima. Solarna oluja bi mogla da utiče na rad satelita u orbiti što bi moglo da izazove poremećaj usluga navigacije i komunikacije na Zemlji. Polarna svetlost bila je vidljiva u petak duž Istočne obale i na jugu SAD, preneo je Si-En-En (CNN).

NASA je saopštila da solarna oluja ne predstavlja ozbiljnu pretnju za sedam astronauta koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

The Northern Lights, or Aurora Borealis, illuminate the night sky over the Lake Balaton, near Fonyod, Hungary, late Friday, May 10, 2024. (Gyorgy VargaMTI via AP)

Ekstremna geomagnetna oluja 2003. godine dovela je do nestanka struje u Švedskoj i oštećenja transformatora u Južnoj Africi.

 

Usled jake solarne oluje koja je prouzrokovala snažnu erupciju iz sunčevih pega, polarna svetlost “aurora borealis” se sinoć mogla videti i na području Balkana.

Iako je polarna svetlost fenomen koji se povezuje sa severom Evrope, sinoć je obasjala nebo i iznad Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, prenose regionalni mediji, a mogla se videti i u severnim delovima Srbije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com