TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

Niški NTP u Kini potpisuje ugovore na “digitalnom putu svile”

Predstavnici niškog Naučno tehnološkog parka kao članovi državne delegacije putuju naredne sedmice u Kinu na potpisivanje ugovora o saradnji sa tri visokotehnološke institucije, kaže ekskluzivno za Zonu plus direktor NTP-a  Milan Randjelović. Ovo je sastavni deo saradnje Srbije i Kine na „digitalnom putu svile“.

Milan Ranđelović, direktor NTP Niš

Naša država je pre dva dana potpisala niz bilateralnih ugovora o saradnji izmedju srpskih i kineskih institucija, a medju njima je i nekoliko iz oblasti naučnog i visokotehnološkog razvoja.

“Tri su institucije sa kojima uspostavljamo saradnju. Jedna je ta inovaciona zona iz grada Hangdžou koji je digitalni lider u Kini. Grad ima preko 10 miliona stanovnika blizu Šangaja i tu postoji i komunikacija i saradnja na primarnom nivou grad-grad a onda NTP i njihova inovaciona zona, a ta zona je veća od našeg grada”, rekao je Ranđelović.
Drugi sporazum i drugo partnerstvo je sa Harden Institute of Technology .
“To je četvrti po snazi i kvalitetu univerziteta u Kini koji ima svoje kampuse u tri grada u Kini. Treći je u gradu Čong Kuin koji ima 32 miliona stanovnika negde u Centralnoj Kini sa Harbin institut of Technology, praktično njihovim naučno-tehnološkim parkom koji opet nebrojeno puta veći od nas. Potpisujemo sporazum o partnerstvu gde ćemo pokušati da u malo širem kontekstu uspostavimo saradnju na zajedničkim projektima između fakulteta i istraživača Univerziteta u Nišu, s obzirom na to da je jedan od osnivača NTP-a i Univerzitet”, dodao je Ranđelović.
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com