TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

JAVNA RASPRAVA O URBANISTIČKOM RAZVOJU NIŠA (VIDEO)

Grad NišGrad Niš organizovao je, među prvim gradovima u Srbiji, javnu raspravu o nacrtu odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana, čime je omogućeno aktivno učešće građana i svih institucija u planiranju ovog dokumenta. Do sada je stiglo 77 predloga i sugestija građana i udruženja. Tiču se saobraćaja, namene prostora i komunalne infrastrukture.

Generalni urbanistički plan Niša koji će biti donesen 2024. godine je dokument po kojem će se grad razvijati narednih 10 godina. Zbog toga su na javnu raspravu u Oficiriskom domu pozvani građani, predstavnici udruženja i nevladinih organizacija i stručnjaci.

Pristiglo je 77 sugestija, od toga najviše je bilo za pojedinačne parcele. Generalni urbanistički plan je plan koji ne tretira pojedinačne parcele, ali će svakako te sugestije usloviti dalji planski rad i biće razmotrene. Nakon toga, najviše sugestija je bilo za saobraćaj, zatim za namenu prostora i za infrastrukturu. Ostale sugestije se tiču same odluke i postupka izrade Generalnog urbanističkog plana,” kaže Tanja Obradović, glavni urbanista Niša.

Ovo je prvi put da organiyujemo ovakvu javnu raspravu. Ovo je početak razgovora koji će trajati 18 meseci do trenutka donošenja GUP-a. Na transparentan način zajedno sa sugrađanima donećemo GUP do 2024 godine a da nema ovoliko primedbi koliko danas ima”, ističe gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Sotirovski dodaje da je cilj ovog skupa i da se preispitaju sadašnje lokacije za objekte javne namene, da se ubrzaju sve procedure za dobijanje građevinskih dozvola, kao i da se dobro razmotri kako će se grad razvijati a da to bude u skladu sa komunalnom infrastrukturom koja može da prati izgradnju. To iyme]u ostalog podrayumeva i očuvanje areheoloških nalazišta tokom izgradnje

Sada će Zavod za zaštitu spomenika učestvovati u svemu tome kako se ne bi desilo kao nedavno da arehološko blago ne bude dostupno građanima i turistima”, dodaje gradonačelnica Niša.

Inače, građani su na Nacrt odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana mogli da daju predloge do 15. decembra. U daljem postupku je sada izrada planskih dokumenata u kojima učestvuju institucije, uprave i kao svi nadležni koji raspolažu podacima o razvoju Niša.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com