TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

JEZIK SA DVA PISMA: PIŠI KAO ŠTO GOVORIŠ, ČITAJ KAO ŠTO JE NAPISANO!

Svakog 21. februara širom sveta obeležava se Međunarodni dan maternjeg jezika kako bi se podigla svest o značaju očuvanja jezika i pisma. U Srbiji su u službenoj upotrebi srpski i 14 jezika nacionalnih manjina, a podaci kažu da je za 85 odsto stanovništva srpski maternji jezik. Poznata rečenica “Piši kao što govoriš, a čitaj kao što je napisano” u srpskoj kulturi oduvek je u upotrebi i nema đaka koji taj citat ne zna. A, naš maternji jezik je upravo takav. Poseban po mnogo čemu.

Ono što ga razlikuje od drugih evropskih jezika je to što ima dva pisma, a zanimljivo je da je većina jezika prihvatila jednu srpski reč – vampir, kaže nastavnica srpskog jezika Mirjana Đorđević. 

Nemerljiv trag na srpski jezik ostavili su brojni velikani, među njima neizostavno Vuk Stefanović Karadžić i Dositej Obradović. Priče o njima đaci slušaju još pri susretu sa slovom A.

Lingvisti upozoravaju, što i sami primećujemo, da se srpski jezik našao pred sve većom najezdom stranih reči, ali nije samo srpski jezik u takvom problemu. U svetu postoji gotovo 7.000 jezika, a stručnjaci kažu da je čak polovina ugrožena.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com