TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija Udarne VESTI

KAKO KOVID I GEOPOLITIČKA KRIZA UTIČU NA SRPSKU PRIVREDU (VIDEO)

Pandemijska i kriza izazvana ratom u Ukrajini naučila nas je da vodimo dobru fiskalnu politiku, poručio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Saša Ranđelović na Kopaonik biznis forumu. Ekonomisti su saglasni u tome da je trenutna geopolitička situacija poremetila lance snabdevanja, naročito kada se radi o cenama energenata i hrane. Zato je i centralna tema ovogdišnjeg Foruma kako odgvoriti na sve te izazove u ovim neizvesnim vremenima.

Fokus je na našim unutrašnjim problemima i putevima za njihovo rešenje. Kako najefikasnije amortizovati eksterne šokove, te negativne uticaje koji proističu iz geopolitičke situacije, koja je dovela do velikih problema u lancima sanbdevanja, u ceni energenata i hrane naročito..Tema je kako odgovoriti tim izazovima, kaže prof. Boban Stojanović, član Predsedništva Saveza ekonomista Srbije.

I pandemijska kriza i kriza izazvana sukobom u Ukrajini naučila nas je da u dobrim vremenima vodimo dobru fiskalnu politiku, ostavimo  fiskalni prostor za intervenciju države u vremenima krize. U tom smislu Srbija je 2022. godinu završila sa javnim dugom od nekih 55 odsto BDP-a, što se u evropskim razmerama može smatrati umerenim, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Saša Ranđelović.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković smatra da bi inflacija na kraju godine trebalo da bude dvostruko niža nego na početku. To bi privredi odgovaralo.

Na panelima je bilo reči o budućnosti Evropske unije i Zapadnog Balkana, cirkularnoj ekonomiji, ekonomskoj agendi za Otvoreni Balkan.

Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com