TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

KAKO NIŠLIJE KISELE KUPUS? (VIDEO)

Domaćinstva koja imaju uslove vole sama da ukisele kupus, iako su gotovi proizvodi u svako doba dostupni u većini marketa. Kažu da nije stvar samo u ceni, iako se višestruko uštedi. Većina Nišlija pripremila je zimnicu po receptu koji su naučili u svojoj porodici. Vreme za kiseljenje kupusa još traje.

Ako Srbi išta vole da jedu to je kiseli kupus. Kao salatu sa alevom paprikom, sarme koje su neizostavni deo slave, novogodišnjih i božićnih proslava, podvarka sa i bez mesa ili kao neko drugo ukusno jelo. Svako domaćinstvo koje ima za to uslova kiseli na desetine kilograma kupusa.

Kupuje se kupus i dalje. Cene se nisu toliko promenile, neko stavlja sad, neko je zakasnio zavisi koliko ko ima para“, kaže prodavac na Zelenoj pijaci u Nišu.

Stavila sam 40 glavica i plaćala sam ga po 50 dinara“, kaže jedna građanka.

Nisam stavljala, jer sam sama i kupim u prodavnici gotov“, ističe vremešna Nišlijka.

Ipak, postoje nesuglasice kako ukiseliti kupus? Prave domaćice i domaćini imaju svoje tajne i pomoć ukućana.

Suprug mora da pretače, a ja da stavljam, to jetajna našeg dobrog kupusa“, kaže građanka Niša.

Dosta soli i voda. Veći kupus je za sarmu, manji za kuvanje“, objašnjava Nišlijka.

Inače, 100 grama kupusa ima oko 20 kalorija, a 150 grama ispunjava čak 25 odsto dnevne potrebe za vitaminom C. Sadrži i vitamin K1 i K2, a od minerala gvožđe, fosfor, kalcijum i magnezijum.

Kupus koliko je zdrav pokazuje i to da je Napoleon izgubio rat jer nije imao kiseli kupus da da vojnicima“, kaže prodavac.

Pun je vitamina C“, objašnjava kupac kojeg smo zatekli na pijaci.

Odličan je i protiv mamurluka“, kaže sa osmehom Nišlijka.

Pravi razlog zašto je ukiseljeni kupus tako zdrav, leži u tome što je on i odličan probiotik. Čak i bolji i jeftiniji, od onog iz apoteke. Jedan gram kiselog kupusa, sadrži čak do 100 miliona probiotskih bakterija.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com