TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura Udarne

BOSANSKOHERCEGOVAČKI PESNICI VEČERAS U NIŠKOJ NARODNOJ BIBLIOTECI

Bosanskohercegovački pisci Hadžem Hajdarević i Mile Stojić večeras će učestvovati na književnoj večeri u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu od 18.30h.

HADŽEM HAJDAREVIĆ

Hadžem Hajdarević (Kruševo, Foča, 1956.), pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač djela drugih autora, objavio je dvanaest knjiga poezije, više pjesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proza, kolumni, eseja, čime se ubraja u najplodnije i, žanrovski, najsvestranije savremene bosanskohercegovačke autore. Dobitnik je više književnih nagrada u Bosni i Hercegovini i na prostorima bivše Jugoslavije.

Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izišle su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, jermenski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike… Trenutno je predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Sarajevu.

MILE STOJIĆ

Mile Stojić, Hercegovac, rođen je 21.januara 1955. Studij južnoslavenskih književnosti i jezika diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio urednik Naših dana, Lica, Odjeka, Oslobođenja, Tjednika, Dana; deset godina kao lektor predavao južnoslavenske kniževnosti na Bečkom sveučilištu, a više od deset godina pisao redovnu kolumnu u spltskom Feral Tribuneu. Objavio četrnaest knjiga poezije, te osam knjiga proze i esejistike. Knjige su mu prevedene na engleski, njemački, mađarski, italijanski, bugarski, poljski, slovenski i makedonski jezik. Dobitnik je desetine književnih nagrada, među njima Brankove (1978), Goranove (2007), te Ratkovićeve (2012). Živi u Sarajevu. Član je Društva pisaca BiH, te PEN-kluba. Pozivamo vas da prisustvujete i molimo da, posredstvom svoje medijske kuće, obavestite javnost o ovom događaju.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com