TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

KAKO UNAPREDITI MENTALNO ZDRAVLJE MLADIH?

U okviru Omladinskog centra u Učiteljskom domu u Nišu mogao bi se formira Klub za mentalno zdravlje mladih. To je inicijativa nekoliko niških organizacija na osnovu istraživanja o potrebama mladih, u kojem je učestvovalo oko 1.500 srednjoškolaca i studenata.

Rezultati su ti da mladi nemaju prostor gde mogu da budu, da su izgubljeni i da nemaju odgovore kako sebe da artikulišu i nemaju načine da svoju svrhu nađu. U školi i u porodicama često ne nalaze momenat razumevanja u kom pravcu žele da idu i da se razvijaju i onda to traže na drugim mestima koja često mogu da ih odvedu u negativne završetke, kaže predsednik Džedajskog pokreta Miloš Antić.

 

U Nišu je već kreiran tim za podršku mentalnom zdravlju mladih. Uključen je i Centar za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje u Nišu

Potrebe su raznorazne – mlada osoba ima potrebu i za dobrim obrazovanjem, za konzumiranje kulturnih događaja, za druženjem, za podrškom, ne samo u smislu lečenja, već u smislu podrške da svoje zdravlje učine boljim i kvalitetnijim. Tu su i sadržaji vezani za razne benefite za mlade – od digitalne pismenosti, medijske, političke, kaže načelnik Centra za promociju zdravlja IZJZ Niš dr Čedomir Šagrić.

 

 

Klub za mentalno zdravlje neće biti mesto za lečenje, već za podršku mladima da svoje mentalno zdravlje ostvare u punom kapacitetu.

Ali će podrazumevati i mrežu institucija, organizacija koje nisu u Omladinskom centru, a koje zajedno pružaju usluge mladima. Koncept rada je da pružite uslugu mladima na način koji je najprimereniji. Individualni, grupni, ali na suvremen način, ne tribine i predavanja. Mi se prvi put susrećemo sa time da ne razumemo najčešće šta se radi u populaciji mladih, dodaje Šagrić.

Na ovu temu u Nišu je održan okrugli sto “Podrška mentalnom zdravlju mladih u Nišu – izazovi i prilike”, u organizaciji Džedajskog pokreta.

Reč je o projektu koji sprovode Krovna organizacija mladih, Nacionalna asocijacija Kancelarija za mlade, OPENS, NAPOR i Savez izviđača Srbije, a finansira Ministarstvo turizma i omladine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com