TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija Udarne VESTI

KO ĆE SE OVE ZIME OGREJATI I ZA KOJI NOVAC?

Grejanje, posebno ako bude oštra zima, dobro će istanjiti novčanike, ma koji energent koristili. Ipak, najbolje će proći oni koji se greju na drva, dok će najskuplju toplotu dobiti domaćinstva koja se greju na struju, pokazala su istraživanja Agencije za energetiku Srbije. Gas se i ove sezone isplati, i tek je nešto malo skuplji od grejanja na drva.

Najniže troškove za grejanje u ovoj sezoni, prema cenama iz prve polovine oktobra 2023. za prosečan stambeni prostor od 60 kvadrta, imaće domaćinstva koja se greju na drva – 56.000 dinara. Domaćinstva koja se greju na struju sezona će koštati oko 200.000 dinara, ako koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima – objavila je Agencija za energetiku Srbije. 

Grejanje korišćenjem prirodnog gasa će i ove grejne sezone biti povoljno u odnosu na druge vidove grejanja jer će iznositi 59.500 dinara, što je za samo 3.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta.

U Nišu je od 15. oktobra počelo grejanje onih koji su priključeni na Gradsku toplanu. Za prva tri dana nije bilo većih kvarova u sistemu.

Ono što je najvažnije jeste da nemamo nikakvih problema i kvarova na prizvodnom i distributivnom sistemu. Imamo nekoliko zgrada u kojima se tokom dana otklanjaju kvarovi, među njima imamo i dve zgrade u kojima nije rešeno snabdevanje električnom energijom podstanica. Otklanjanje očekujemo u toku dana, tako da će svi objekti imati grejanje, kaže direktor JKP “Gradska toplana” Niš Predrag Milačić. 

Postoji mogućnost da toplana neće grejati u petak, zbog najavljene jutarnje temperature od 14 stepeni.

U svakom slučaju, kao i ranijih godina, pratićemo na dnevnom nivou kako se kreću temperature i u skladu s tim grejati naše sugrađane, dodaje Milačić.

Iz Agencije za energetiku Srbije savetuju građanima da ukoliko su u mogućnosti, izoluju svoj stambeni prostor i promene prozore. Ukoliko kupuju nove peći i kotlove, neka izaberu one koje su energetski što efikasniji.

Cena prirodnog gasa za domaćinstva je povećana za 31 odsto, dok je grejanje na struju skuplje za oko 27 odsto.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com