TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

KOLIKO KOŠTA SLAVSKA TRPEZA?

Procenjuje se da se u više od milion kuća u Srbiji slavi Sveti Nikola čudotvorac, jedan od najvećih hrišćanskih svetitelja. Nišlije kažu da su od pandemije korona virusa smanjili broj gostiju i da sada na posni slavski ručak ili večeru dolazi u proseku desetak ljudi. I to je jak udar na kućni budžet. Procenjuju da je u za slavsku trpezu je potrebno 30 odsto više novca nego prošle godine.

Iako je radni dan, niška zelena pijaca puna kupuca. Uglavnom kupuju namirnice za pripremu slavske posne trpeze.

“Imaću desetak gostiju, upravo sam kupila ribu”, kaže jedna nišlijka koja je kupila tri kilograma oslića. 

“Ja ću da imam 15, treba dosta para, skuplje nego prošle godine, ali ne žalimo, slava je”, kaže stariji sugrađanin.

“Najviše se prodaje oslić, a riba je jeftinija nego meso tako da nam prodaja ide odlično”, kaže prodavačica Milica Kostadinović. 

A na pijaci ima i gotovih proizvoda, od zimnice do posnih kolača. Za kiseli kupus treba izdvojiti 150 dinara po kilogramu, za kiselu začinjenu papriku 50 dinara po komadu, za teglu ajvara 1000, a za ljutenicu 800 dinara. Kupuju se i parčići tikve po ceni od 60 dinara za kilogram.

Većina Nišlija se odlučuje da kupi isprženu ribu ili da plati da im se spremi što dodatno košta 250 dinara po kilogramu. Najjeftnije su girice, 700 dinara, a najskuplji su fileti soma i pastrmka, 1500 za kilogram. Treba obezbediti i nove sveće, ali i slavski kolač.

“Mlađe dom,aćice kupuju kolače zbog slave jer nemaju vremena da spremaju, a nisu skupi. Najviše se prodaju pivske kiflice”, kaže prodavačica kolača na pijaci, Suzana Bačković. 

Za usluge crvkevnih dostojnika zvanični cenovnik ne postoji, ali kako Nišlije kažu, one za slavu obično idu po usmenom dogovoru i spadaju u jeftinije usluge. Kada se svede računica slavska trpeza bez pića u najužem krugu ljudi iznosi oko 30.000 dinara.

Ako imate veću porodicu i dosta prijatelja iznos je duplo veći. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com