TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura Udarne

PRVI PUT IZLOŽENI PREDMETI KOJI SE ČUVAJU U DEOPU NARODNOG MUZEJA

Do maja sledeće godine Nišlije imaju priliku da vide izložbu u Galeriji Sinagoga kojom su prvi put izloženi predmeti koji se čuvaju u depou Narodnog muzeja u Nišu. To je ujedno i prva izložba mladih kustosa i etnologa Milice Karapandžić i Vladana Radisavljevića, koji će kroz razne radionice upoznati posetioce čime se oni bave, zašto je to zanimanje zanimljivo i na taj način animirati mlade da možda postanu muzejski radnici.

ETNOLOGIJA – ŠTA ONI TAMO RADE 

Etnologija – šta oni tamo rade” naziv je postavke u Galeriji Sinagoga kojom su prvi put izloženi predmeti koji se čuvaju u depou Narodnog muzeja u Nišu. To je jedinstvena prilika da Nišlije vide predmete iz različitih zbirki niškog muzeja koji do sada nisu nikada izlagani, a tiču se gradskog i seoskog života iz druge polovine 19. i početka 20. veka .

“Samim tim posetioci će moći da nauče nešto više o životu predmeta u muzeju, čuvanje, izlaganje, konzervacija i sl.” kaže Vladan Radisavljević, kustos etnolog.

“Jako je važno da se pročitaju panoi jer je gotovo nemoguće razumeti izložbu bez čitanja o postavci, ali postoji deo i za slabovide osobe”, objašnjava viši kustos etnolog Milica Karapandžić.

Etnološka zbirka će posetiocima biti predstavljena i kroz razne radionice kako bi se mladi animirali da razmisle da jednog dana postanu muzejski radnici.

“Imaćemo radionice za decu kako bi učili o ovom pozivu”, dodaje Radisavljević.

Nemamo dovoljno kustosa, a ni etnologa tako da će radionica biti i za studente i srednjoškolce”, ističe Karapandžić.

Ova interaktivna izložba će biti otvorena i za vreme novogodišnjih praznika, jer se očekuje veliki broj turista, kažu u Narodnom muzeju. Dodaju da je do sada objekte ove ustanove posetilo oko 136.000 domaćih i stranih turista, što je za 50.000 posetilaca više nego prošle godine. 

I da podsetim da je svakog četvrtka u mesecu slobodan ulaz na arheološko nalazište Medijana, a neke analize pokazuju da tokom praznika imamo najviše Grka i Bugara, ali i turista iz drugih krajeva zbog niškog aerodroma”, kaže direktorka Narodnog muzeja Vesna Crnoglavac. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com