понедељак, јун 24

Lekari upozoravaju: krpelje nikako ne vadite sami! (VIDEO)

0
47

Mnogi spas od vrućine traže i u prirodi, pored reka, jezera, planinama, a u travi vreba još jedan opasnost – krpelji. Potvrđena su tri slučaja krimsko-kongoanske hemoragične groznice u Severnoj Makedoniji, objavio je državni Institut za javno zdravlje. Oboleli su hospitalizovani na Klinici za infektivne bolesti i febrilna stanja u Skoplju.

Važno je da krpelje ne vadimo sami i da se odmah javimo lekaru, inače može doći do komplikacija, kažu u Zavodu za urgentnu medicinu Niš.

Tokom svakog boravka u prirodi treba da budemo obazrivi. Možemo da nosimo svetliju odeću, sa dugim nogavicama, eventualno sa rukavima, da vidimo na vreme krpelja koji još nije došao do kože. Kad se vratimo iz prirode, obavezno pregledati celo telo i skinuti tu odeću. Ako primetimo da se krpelj zakačio taj krpelj, obavezno se javiti lekaru, ne dirati sam. Bilo je intervencija. Imamo dosta ujeda krpelja. Obavezno se javite lekaru. Kada dođe do kidanja krpelja, ostane samo deo, tako da to samo otežava vađenje samog krpelja i može doći do komplikacija, kaže specijalista urgentne medicine dr Jadranka Trifunov.

Leave a reply