понедељак, јун 24

Vučić: Posvetićemo pažnju ekonomskom napretku i projektima od zajedničkog interesa

0
55

FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednicima parlamenata i vlada Srbije i Srpske, kao i sa patrijarhom SPC Porfirijem i poručio da će posebna pažnja biti posvetićena ekonomskom napretku, projektima od zajedničkog interesa i daljem sveukupnom produbljivanju svih vidova saradnje.

„Posebnu pažnju posvetićemo ekonomskom napretku, projektima od zajedničkog interesa i daljem sveukupnom produbljivanju svih vidova sarardnje. Nastavićemo da se zalažemo za očuvanje mira, stabilnosti, nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta“, objavio je Vučić na instagramu.

U Palati Srbija u 11.00 počeo je sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske, povodom prvog svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, koje predvode predsednici Vučić i Dodik, a sastanku je prisustvovao i patrijarh Porfirije.

Svesrpski sabor se održava u Beogradu kao potvrda srpskog jedinstva i sloge, a prisustvuju mu predstavnici Srba iz regiona.

Tokom dana predviđen je niz drugih aktivnosti, a centralno obeležavnaje manifestacije biće održano na Trgu Republike u 17 časova, sa bogatim kulturno-umetničkim programom.

Svesrpski sabor se organizuje sa ciljem da se pošalje poruka da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose u regionu.

Vučević: Spremni da zajedno sa Republikom Srpskom radimo na očuvanju nac. identiteta

FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je Vlada Srbije jasno spremna da zajednički radi sa vladom Republike Srpske na sprovođenju svih sporazuma i memoranduma, koji će biti potpisani, ali i na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, ne ugrožavajući nikoga.

On je na početku zajedničke sednice dve vlade rekao da ih očekuje puno posla u brojnim oblastima, ali pre svega u očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta.

„Zajedno ćemo raditi sa kolegama iz RS ali i predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Dajemo punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sprovođenju deklaracije, a kao vlada mi ćemo tu deklaraciju dati na usvajanje skupštini u narednih 90 dana“, rekao je Vučević.

On je na početku sednice dao na usvajanje dnevni red i zapisnik sa prethodne zajedničke sednice održane 17. maja, koje su jednoglasno usvojene.

Dodik: Srpska će Dan Republike ubuduće obeležavati 15. februara

FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske da će Srpska ubuduće 15. februar obeležavati kao Dan Republike Srpske, a da će 9. januar obeležavati kao Dan nastanka Republike Srpske.

Zajedno ćemo, poručio je, ubuduće obeležavati Dan državnosti Srbije – 15. februar.

Ocenjujući Svesrpski sabor kao forum svih građana Srbije i Srpske, ali i drugih naroda koji u njima žive, Dodik je poručio da samo državni i nacionalni interes nema alternativu.

„Ponosan sam što sam saradnik Vučića na ovom pitanju na Deklaraciji, koju ćete uskoro dobiti, što je istorijski dokument koji ujedinjujući rehabilituje srpske nacionalne interese, jer samo državni i nacionalni interes nema alternativu“, poručio je Dodik.

Rekao je da je pripremljena Deklaracija, koja će biti dostavljena parlamentima Srbije i Srpske na usvajanje, zajednički napor za koji će ova generacija reći: „Da, shvatamo gde smo, ali savršeno dobro znamo gde idemo“.

„Deklaracija je suštinski nacionalni dokument, dala je odgovore na ono što nije samo trenutak već i na događaje u budućnost i zato ćemo se potruditi da ona bude vlasništvo svakog čoveka“, poručio je Dodik.

Stoilković: Odgovor na sve izazove i pretnje jeste srpsko jedinstvo

Predsednik Demokratske partije Srba u parlamentu Severne Makedonije Ivan Stoilković kazao je danas na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske da je srpsko jedinstvo odgovor na sve pretnje i izazove sa kojima se suočavaju Srbi u regionu.

On je rekao da je karta srpskog jedinstva karta na koju su Srbi dobijali skoro sve bitke.

„Odgovor na sve izazove i sve pretnje i sve što se dešava našem narodu, pogotovo Srbiji i Republici Srpskoj, jeste srpsko jedinstvo“, kazao je na sednici dve vlade u Palati Srbija.

Stoilković je rekao da prvi i prioritetan zadatak je da Srbi u regionu probaju da, svako na svoj način, prilagodi vektor političkog delovanja vektoru političkog delovanja Srbije, navodeći da Srbija polako postaje lider Balkana, kako je naveo, ne samo u ekonomskom nego na neki način i u političkom smislu.

Knežević:Hvala“sponzorima“ Rezolucije protiv srpskog naroda,ujedinili su nas u otporu

Predsednik Demoratske narodne partije Crne Gore i narodni poslanik u crnogorskoj skupštini Milan Knežević rekao je da se „zahvaljuje sponzorima i kosponzorima rezolucije protiv srpskog naroda“ jer su oni ujedinili sve prisutne na Svesrpskom saboru koji se održava u Beogradu.

„Posebno želim da se „zahvalim“ i amandmanlijama i preambulašima iz crnogorske Vlade, jer su nas ujedinili na ovom saboru, u prkosnom otporu zlokobnoj nameri da se najstradalniji narod na Balkanu proglasi genocidnim“, rekao je Knežević na sednici Vlada Srbije i Republike Srpske u Palati Srbija u Beogradu.

On je naglasio da su se nakon referenduma 2006. godine Srbi u Crnoj Gori suočavali, i da se i dalje suočavaju sa pokušajima, kako je rekao, „asimilacije i identitetskim inženjeringom“.

„Ubijali su nam srpski jezik, proterivali su nam iz udžbenika Desanku Maksimović, čika Jovu Zmaja, Dobricu Ćosića. Ponižavali su nas i vređali priznajući tzv. državu Kosovo, hteli da nam otmu naše svetinje, potapali nas u vodu zaborava kako bi zaboravili da smo delili zajedničku prošlost, poraze i pobede i objašnjavali nam da je posle 2006. godine sramota da se nacionalno izjasniš kao Srbin i da je sramota da kažeš da si glasao za zajedničku državu sa Srbijom u tom periodu“, rekao je Knežević.

Rizikujući da, dodao je, u aktuelnoj Vladi Crne Gore ne dobije ni mesto „ložača kotlova“ i bez namere da preispituje državno-pravni status Crne Gore, rekao je da želi da na Svesrpskom saboru jasno saopšti da se ponosi činjenicom što je Srbin iz Crne Gore, iz Zete, prve Srpske države.

„I što sam zajedno sa mojom porodicom i 44,5 odsto Srba i Crnogoraca na referendumu glasao za zajedničku državu sa Srbijom. Želim i da pošaljem poruku našem narodu u Crnoj Gori koji je 21. maja 2006. godine glasao za zajedničku državu sa Srbijom, da digne glavu gore i bude ponosan, nepokolebljiv“, rekao je Knežević.

On im je poručio da treba da znaju da „naše bitke tek počinju“ i da je ovo poruka srpskog jedinstva.

„Poruka srpskog jedinstva koja govori da, kao što smo u prošlosti rame uz rame i Srbin iz Zete i iz Aranđelovca, Kumanova, Vukovara se suprotstavljali raznim imperijama koje su pohodile na naše države i naš ponosni narod, i sada smo zajedno pred svim ovim izazovima. Zato želim da vas zamolim da prihvatite ono što su i naši zahtevi za ostvarenje nacionalnih interesa srpskog naroda u Crnoj Gori“, rekao je Knežević.

Naveo je da je reč o tome da, kada se objave rezultati popisa u Crnoj Gori, žele da se srpski jezik normira kao službeni jezik u Ustavu.

„Želimo da podržite našu inicijativu da se potpiše međudržavni sporazum sa Republikom Srpskom o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije. Želim da podržite inicijativu o stvaranju posrednih ekonomskih, duhovnih i kulturnih veza sa Srbijom i Republikom Srpskom. Sve ne može jedna majka da rodi, ali braća se poznaju u muci“, rekao je Knežević.

Dodao je da „sponzori i kosponzori rezoulicija protiv našeg naroda“ mogu da nastave da ih donose.

„A mi ćemo se još snažnije i jedinstvenije skupljati. Jer danas je istorijski dan, prvi put su visoki zvaničnici države Crne Gore na zajedničkoj sednici Vlada Srbije i RS“, rekao je Knežević i zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što su danas deo ovog, kako je rekao nacionalnog trojstva.

Višković: Ovo danas je istorijski dan, štitimo sebe, svoj interes, ne na štetu drugih

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocenio je, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, da je danas istorijski dan i poručio da će biti doneta odluka o raspisivanju međunarodnog konkursa za idejno rešenje za izgradnju spomenika posvećenog jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu.

Višković je rekao da će to biti mesta gde će moći da se oda pošta svima koji su na najmonstruozniji način stradali u jedinom logoru na svetu koji je imao zatočenu decu.

„Hvala Srbiji i hvala predsedniku i čitavom timu oko njega za jednu ovakvu podršku prema svim Srbima koji ne žive u matici, nego se nalaze van granica“, rekao je Višković na sednici na kojoj prisustvuju i predstavnici Srba u regionu.

On je istakao da je to veliko ohrabrenje za sve Srbe, navodeći da se danas piše nova istorija srpskog naroda.

„Sve što radimo, radimo da zaštitimo sebe i svoj interes, razvoj i put, a nikako da napravimo štetu bilo kome, iako će mnogi od ovog skupa praviti senzaciju šta mi radimo – ništa što bi njih trebalo da brine“, rekao je Višković.

Kako je dodao, došlo je vreme da srpski narod zaštiti svoj interes, ocenjujući da će buduće vreme biti drugačije.

„Ovo danas je istorijski dan i budite sigurni da svi koji ste u ovoj sali postajete deo istorije“, poručio je Višković.

Vučić: Pred nama su teški dani, mir je naš ključni interes

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić izjavio je danas da su pred nama teški dani, ali da je mir ključni interes Srbije.

On je na zajedničkoj sednici delegacija Srbije i Republike Srpske pojasnio da su teški dani pred nama pre svega zbog dešavanja u Evropi i svetu, jer kada sila udari na silu niko ne želi da se povuče.

„Ako pogledate Evropu i SAD oni ne mogu da dozvole da Rusija pobedi, a Rusija da izgubi rat. I to nas vodi u svetsku katastrofu. Zato je naš vitalni interes očuvanje mira. Napadani smo, proganjani u Prvom svetskom ratu smo izgubili dosta stanovnika, u Drugom isto. U antifašističkim pokretima u bivšoj Jugoslaviji bili su uglavnom Srbi“, rekao je Vučić.

Zbog toga je vreme, istakao je on, da čuvajući mir gradimo budućnost, jer da nije bilo tih ratova bilo bi nas više nego Holanđana.

„Zato je mir naš ključni interes“, zaključio je Vučić.

Vučić: Odnosi Srbije i Republike Srpske ne smeju nikad da trpe

FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Republika Srpska nikad nisu prekršile dogovor postignut pre 10 godina, da bez obzira na različita mišljenja – nikad ne smeju da trpe odnosi Srbije i Srpske.

„Dodik je rekao jednu važnu stvar oko koje smo se mi dogovorili još pre 10 godina, analizirajući sve naše greške iz istorije. Pre 10 godina napravili smo prvi dogovor koji nikada nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska, bez obzira na to hoćemo li nekada imati različita viđenja stvari, drugačije mišljenje po određenim pitanjima, hoćemo li nekada lično biti u najboljima, ponekad ne u najboljim odnosima – da nikada ne smeju da trpe zbog toga naši odnosi“, istakao je Vučić, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, u okviru Svesrpskog sabora u Beogradu.

Naglasio je da taj dogovor podrazumeva se nikada u Srbiji ne sme čuti loša reč o Srpskoj i obrnuto, kao ni o onima koji vode Srbiju i Srpsku.

Vučić je podsetio da je bilo i perioda kada smo postavljali zidove na Drini.

„Da vas ne podsećam na to da smo se stideli naretko svog naroda iz Krajine, kojima smo zatvarali prilaze centrima naših gradova i davali im samo pravo da se kreću autoputevima, kao i do toga da uvek imamo nešto da kažemo onima s one strane Drine“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je ponosan na to što je rođen u Beogradu, ali da nije nikada zbog toga govorio da je bolji ili veći od nekog drugog i podsetio da ima poreklo sa druge strane Drine.

„Samo za nas Srbe koriste različite prisvojne prideve, kao nadimke. Pa imamo i hrvatske Srbe i bosanske Srbe, crnogorske Srbe, i ovakve i onakve. Mi ovde imamo u Vladi Srbije i Hrvate, a jesmo li nekada rekli srpski Hrvati? Niste nikada mogli da čujete takvu sintagmu ili bilo šta slično. To samo za Srbe važi. To je valjda ostalo još iz onog vremena Nezavisne države Hrvatske, kad su se ponosili nekim srpskim generalima u ustaškoj vojsci“, rekao je Vučić.

Dodao je da verovatno i sada računaju da „takvih dobrih Srba ima svuda“.

„Imamo mi takvih nekoliko i na Kosovu i Metohiji, srećom svega nekoliko, jer naš junački narod na Kosovu i Metohiji nikada nije i nikada neće dozvoliti da ostane bez svog imena, srpskog imena i prezimena i bez svoje srpske države. Ma koliko teško bilo, a pred nama su teški dani“, rekao je Vučić.

Leave a reply