TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

LESKOVAC: POČEO 10. FESTIVAL MUZIKE I LETNJE AKADEMIJE STRINGS (VIDEO)

Jubilarni 10. Festival muzike i letnje akademije Strings otvoren je sinoć u Leskovačkom kulturnom centru.

Pre svečanog otvaranja, u galeriji ove ustanove kulture priređena je izložba fotografija „Muzika duše“ autora Dejana Veljkovića, nakon čega je publika imala priliku da uživa u nastupima gudačkog kvartreta i Omladinskog kamernog orketra “Strings”.

Publika je na samom početku imala priliku da premijerno čuje novu višestavačnu kompoziciju “Mozaik” mladog autora Igora Andrića, u izvođenju gudačkog kvarteta Strings.

Reč je o naručenoj kompoziciji kojom je ova ustanova kulture konkurisala kod Sokoja za sredstva iz Fonda za kulturna davanja u 2021. godini.

Potom su prisutni uživali u delima Vivaldija, Elgara i Aleksandra Vujića u izvođenju Omladinskog kamernog orkestra Strings, pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.

U ime lokalne samouprave prisutnima se obratila Jelena Miljković, članica Gradskog veća, koja je otvorila festival.

Od prvog izdanja 2013. godine, Strings je od letnje škole, sa 12 polaznika i tri profesora, prerastao u akademiju i međunarodni festival Pored lokalne samouprave, podržan je i od strane Ministarstva kulture i informisanja sredstvima od milion dinara.

Podsetimo, narednih dana će u okviru Stringsa biti održano deset koncerata eminentnih i stranih muzičara i ansambala, a poslednje veče rezervisano je za interpretatorku sevdalinki i tradicionala svetskog glasa Amiru Medunjanin.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com