TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

RADNA AKCIJA

LICITACIJAMA DO NOVCA ZA LEPŠI NIŠ

Lokalna fondacija Niš nastavlja sa praksom da licitacijama za predmete umetnika, sportista muzičara prikuplja sredstva koja će vratiti lokalnoj zajednici kroz projekte građana i udruženja. Pokrenula je novu licitaciju na svojoj fejsbuk stranici. Na njoj se našao portret sa likom Branka Miljkovića, Princa poezije rođenog u Nišu, autora Miodraga Daje Anđelkovića. Licitacija je otvorena do ponedeljka, 4. marta u 17 sati. Početna cena je 5.000 dinara, a ponude se daju isključivo u komentarima objave na fejsbuk stranici Lokalne fondacije Niš. Samo dan nakon pokretanja licitacije, već je ponuđeno 15.000 za ovu sliku.

U godini kada obeležava 90 godina od smrti jednog od najistaknutijih srpskih pesnika druge polovine 20. veka Lokalna fondacija Niš, za poštovaoce dela Branka Miljkovića, nudi umetničko delo poznatog umetnika Miodraga Daje Anđelkovića čija je porodica donirala sliku.

Anđelković je bio istaknuti akademski slikar i dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoje umetničko stvaralaštvo. Bavio se slikarstvom kroz uljane slike, akvarele i kolaže, ali i grafikom, esejistikom i likovnom kritikom. Izlagao je u mnogobrojnim zemljama širom Evrope, kao i u Aziji. Izlagao je na samostalnim, kao i na više od 200 kolektivnih izložbi u Srbiji. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije, Društva srpskih umetnika “Lada” i Grupe A, kao i dugogodišnji saradnik Narodnih novina, gde je objavljivao prikaze izložbi i feljtone. Do penzionisanja je radio u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu kao muzejski savetnik konzervator. Preminuo je 2021. godine – kažu u Lokalnoj fondaciji Niš.

Sve je počelo pre tri godine

Lokalna fondacija Niš je pre tri godine pokrenula licitacije sa namerom da se prikupe sredstva za podršku projektima koje će ulepšati život u Nišu. Zahvaljujući dosadašnjim konkursima, a bilo ih je četiri, ozelenjeni su pojedini kvartovi, oslikane fasade zgrada, napravljeni sportski tereni, renovirani domovi kulture.

-Ne samo licitacijama preko društvenih mreža, već I javnim licitacijama u Niškoj Banji I Naučno tehnološkom parku. Od skoro I otvaranjem trajnih naloga u bankama građani mogu da doniraju novac, koji će im biti vraćen kroz projekte koje će oplemeniti Niš, kaže Jelena Stanojević iz Lokalne fondacije Niš.

Naredni projekat biće na jesen, ali će pre toga LFN pokrenuti novi vezan za stambene zajednice, I to već na proleće.

-Cilj je da se u saradnji sa stambenim zajednicama vidimo šta je to šta može da se uradi kako bi se ulepšao život ljudima koji žive u njima. Da li je to međublokovsko zelenilo, ulazi, gelender, hodnici, to će samo stanari I stambene zajednice da odluče. Organizovaćemo javnu debatu, popisati probleme koji sa malo novca mogu da se reše, I sa tim popisom obratićemo se nadležnima iz grada, kaže Jelena.

Lokalna fondacija Niš poziva udruženja I pojedince iz Niša I svih sela koja gravitiraju ka Nišu da vrć počnu da razmišljaju o projektima sa kojima bi mogli da apliciraju. Važno je da se aktiviraju I oni koji žive na selu, jer je do sada, podseća ona podržano više projekata u niškim selima.

 

 

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com