TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti E-GRAĐANIN Ekonomija PROJEKTI 2021 VESTI

LOKALNI DRAGSTOR U BARAJEVU PRVI U SISTEMU E-FISKALIZACIJE

Lokalna prodavnica u Barajevu prva je u Srbiji koja je prešla na novi model e-fiskalizacije,

Taj sistem podrazumeva upotrebu novih fiskalnih uređaja, a ministar finansija Siniša Mali ističe da će novi sistem smanjiti sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju.

Mali je pozvao preduzetnike da iskoriste subvencije koje za prelazak na novi sistem daje država i podsetio da je reč o 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po prodajnom mestu.

Dodao je da je do sada oko 52.000 preduzeća u procesu implementacije ovog sistema.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

NOVA TEHNOLOGIJA

Govoreći o prednostima novog sistema, Mali je naveo da sistem ide u korak sa novim tehnologijama, da se kao uređaji mogu koristiti mobilni telefon i tablet, da je brz i efikasan, kao i da nema rezervnih papirnih rolni i plaćanja godišnjih servisa za uređaje.

Sadrži QR (kju ar) kod pomoću koga svaki kupac preko mobilnog telefona može da proveri da li je taj račun validan.

“Ovo je prva prodavnica u Srbiji koja je potpuno e-fiskalizovana i koja je implementirala novi sistem fiskalizacije, stari sistem je iz 2003. godine, a na primeru moje kupovine imali ste priliku da vidite kako je novi sistem jednostavan, brz, efikasan. Na ovaj način se efikasnije borimo protiv sive ekonomije i protiv onih koji ne rade shodno zakonu”, rekao je Mali.

Istakao je da će novi sistem olakšati rad Poreske uprave, jer će u realnom vremenu u tu instituciju stizati podaci o svemu što je prošlo kroz nove fiskalne uređaje.

TRANSPARENTNIJE PRIVREDNO OKRUŽENJE

Napomenuo je da je tranzicioni period za prelazak na novi sistem fiskalizacije do kraja aprila i istakao da on privredu ne košta nista, jer država pokriva troškove.

Mali je čestitao programerima koji su implementirali softver u fisklani uređajaj u radnji “3M” i dodao da je novi sistem fiskalizacije pružio i šansu programerima da razviju svoj softver.

“Na ovaj način dali smo šansu mladima da se angažuju, da neke svoje ideje pretvore u stvarnost, da pri tome zarade novac, a da cela privreda ide napred”, rekao je Mali.

Naglasio je da Srbija kroz sisteme e-fiskalizacije i sistem e-faktura pravi atraktivnije i transparentnije okruženje, jaču privredu i gradi osnove za dalji i ubrzaniji rast privrede.

SVE KONTROLE U PORESKOJ UPRAVI

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izrazila je zadovoljstvo što je mala, samostalna, trgovinska radnja prvi poreski obveznik koji je prešao na novi sistem fiskalizacije.

“Na početku projekta bilo je određenih sumnji u smislu sprovodivosti ovog sistema za male poreske obveznike, ali Sonja je pokazala da se brže adaptirala na novi model od velikih sistema”, rekla je Marković.

Istakla je da je za Poresku upravu novi sistem fiskalizacije veoma značajan, jer će moći na efikasan način da prati rad poreskih obveznika.

“Poreska uprava u svakom momentu ima mogućnost da proveri svaki fiskalni račun, da li je dobro obračunat PDV, da kontroliše rad poreskih obveznika, da kontroliše one obveznike za koje postoji sumnja ili analiza rizika u izbegavanju izdavanja računa. S druge strane, oni koji su revnosni imaće manju kontrolu, jer će se sve kontorle dešavati u prostorijama Poreske uprave”, objasnila je Marković.

Vlasnica Sonja Nikolić kaže da je njena stara kasa bila pred istekom, te da je odlučila da uđe u novi sistem fiskalizacije.

Ističe da su joj u tome pomogla preduzeća za računarsko programiranje, BIROTEK i TIMKOD, kao i subvencije države.

Programer preduzeća TIMKOD Nenad Varagić kaže da je TIMKOD mala firma od dva programera, ali da su sa radom na softveru za fiskalne uređaje krenuli na vreme kako bi bili spremni za novu fiskalizaciju.

“Potrudili smo se da naši korisnici ne osete prelaz na novi sistem, s druge strane, i država je obezbedila subvencije što se tiče hardvera, a mi smo se potrudili da ugradimo softver koji naše korisnike neće koštati ništa i potrebno je samo da nastave sa radom”, rekao je Varagić.

ROK ZA JAVNI SEKTOR DO APRILA 2022.

Dan ranije, ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je javnom sektoru produžen rok za uvođenje elektronskih faktura i da će to moći da se obavi do kraja aprila. Više o tome pročitajte ovde.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com