TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Ekonomija region i Srbija Udarne

MIHAJLOVIĆ: SNABDEVANJE GASOM U SRBIJI ZA SADA NEOMETANO (VIDEO)

FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/bs

Snabdevanje gasom u Srbiji za sada se odvija neometano, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da naša zemlja dobija gas preko Bugarske, kao i do sada.
Objasnila je da je Bugarska tranzitna država i da se gas iz Gasproma preko te zemlje i isporučuje Srbiji. Istakla je da su potrebe naše zemlje za sada redovne, ali da resorno ministarstvo i vlada uveliko prave planove ukoliko dođe do nekih vanrednih situacija.

Prema njenim rečim, jedna od stvari koja može da se desi je da ukoliko se prekine isporuka nekoj tranzitnoj zemlji, ta zemlja uzima za svoje potrebe gas iz tranzita namenjen nekoj drugoj državi.

“Ne treba zaboraviti da je Bugarska 100 posto zavisna od ruskog gasa i nema mogućnost da nabavi gas za svoje potrebe nigde. Kapacitet gasovoda iz Grčke je jako mali, nisu napravili dogovor sa Turcima”, rekla je ministarka.

Objasnila je da ukoliko do toga dođe i Srbija ne dobije, kroz svoj tranzit, one količine koje su ugovorene, Srbija ima dve mogućnosti i za koje je spremna.
Prva mogućnost je da se koristi gas iz Banatskog dvora, gde se za sada u srpskom delu imamo gasa za 21 dan, a u ruskom delu gasa ima za 22 dana.  Dnevno iz Banatskog dvora, kazala je Mihajlovićeva, može da se izvlači pet miliona metara kubnih gasa. Kao drugi krizni plan, navela je ministarka, ukoliko se gas ne bude isporučivao u dogovorenim količinama je supstitucija gasa nekim drugim energentom (mazut) ili ograničenje ugovora.

Izrazila je nadu da do kriznih situacija sa snabdevanjem gasa neće doći i da Bugari neće uzeti deo gasa koji pripada našoj zemlji.

Petkov: Razmatramo tranzit ruskog gasa preko Bugarske

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je da odluka Rusije da obustavi isporuke gasa Bugarskoj predstavlja ucenu i da Sofija razmatra sve ugovore s Gaspromom uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku.

Upozorenje Rusije da prekida isporuku gasa Bugarskoj zbog zahteva da se promeni šema plaćanja predstavlja teško kršenje postojećeg ugovora i predstavlja ucenu, rekao je Petko, prenosi Rojters.

On je dodao da Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku, jer „jednostrana ucena nije prihvatljiva“. Petkov je naveo da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja mu je pružila uveravanja da će 27-člani blok imati zajednički odgovor na postupak Rusije.

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je jutros da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer su odbile da izvrše plaćanje u rubljama za gas koji im je isporučen u aprilu.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com