TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

„MOJE ZDRAVLJE, MOJE PRAVO“

Svetski dan zdravlja, koji se svake godine obeležava 7. aprila, podseća nas koliko je bitno da vodimo računa o svom zdravlju. Uostalom, i lekari ističu da je većina bolesti izlečiva ukoliko se otkrije u početnoj fazi. Ali, problem je što nemaju svi jednak pristup zdravstvenim uslugama što je naročito bilo vidljivo u godinama pandemije. Ovogodišnji slogan Svetskog dana zdravlja je „Moje zdravlje, moje pravo“, a u Nišu je poseban fokus stavljen na ulogu i značaj medicinskih sestara i tehničara u svim segmentima rada na očuvanju zdravlja naroda.

Medicinski tehničar je izuzetno cenjena profesija kod nas i u svim razvijenim zemljama. Posebno se insistira u modernim zemljama kontinuirana edukacija. Profesionalni koji rade u zdravstvenom sistemu su opredeljeni da se kontinuirano edukuju i unapređuju svoje znanje i veštine, kaže doc. dr Roberta Marković iz Instituta za javno zdravlje Niš.

Oni rade na delu pružanja terapijskih procedura, pružanja intervencija i previjanja, na delu rada skrininga, delom popunjavanja upitnika zajedno sa lekarima. Takođe, rade i u drugim službama, kao što su imunizacija ili savetovalište za dijabetes“, rekla je dr Danijela Cvetković iz Doma zdravlja Niš.

Ovaj datum se obeležava kao Svetski dan zdravlja od 1948. godine, a ujedno i kao dan osnivanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com