TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

ULOGA MEDIJA O FORMIRANJU SLIKE O ROMIMA

Kako se Romi kao manjinska zajednica predstavljaju u medijskom prostoru, šta je potrebno promeniti, a šta unaprediti i kako mediji mogu da doprinesu smanjenju diskriminacije i izgradnji tolerantnijeg društva teme su o kojima su na skupu u Nišu razgovarali medijski radnici iz romske i neromske zajednice.

Teme kojima su se novinari bavili su: Uloga medija u formiranju slike o Romima – od stereotipa do stvarnih priča, perspektive Roma novinara, etički aspekti i izazovi u izveštavanju o Romima – ovo su teme o kojima su na radionici u Nišu razgovarali medijski radnici. Novinarka Biljana Jovanović napominje da je u važno da mediji u svom izveštavanju ne potenciraju nečiju nacionalnost.

To isticanje da su Romi uradili nešto loše podstiče negativnu sliku o Romima. Ne kažem da je dobro da se nešto loše radi, ali ne treba da se potencira ta nacionalnost. Kada imamo lepe vesti uopšte se ne spominje da su to Romi, kaže Biljana.

A kakva je situacija u Nišu? Ima li stereotipa pri izveštavanju?

Ako pogledamo celokupnu situaciju u Srbiji, nema baš toliko tog izveštavanja o pripadnicima romske zajednice sa tim stereotipima. Naravno, moramo svi da radimo mnogo, mnogo više, kaže Turkijan Redžepi iz Produkcije Roma World.

Radionica traje dva dana, a održava se u okviru projekta ” Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026″.

Projekat sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada u partnerstvu sa sedam gradova i opština u Srbiji.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com