TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura Udarne VESTI

Nagrade zaslužnima na 145. rođendan biblioteke

Svečanom akademijom u Svetosavskom domu Narodna biblioteka “Stevan Sremac” Niš obeležila je 145 godina postojanja. Ova ustanova nagradila je i istaknute pojedince koji su doprineli negovanju kulture, među kojima su supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, ministar kulture Nikola Selaković, ali i načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović i niški pisac Branislav Janković.

Sa svega stotinka članova na početku, a sada sa više od 35.000, Narodna biblioteka “Stevan Sremac” Niš jedna je od najstarijih ustanova kulture u gradu i prva javna biblioteka u južnoj Srbiji. Bibliotečki fond broji 300.000 knjiga. Svečanom akademijom u Svetosavskom domu, niška biblioteka obeležila je 145 godina postojanja i rada.

Knjige vam postaju uzdani saputnici za čitav život i onda kada vam iskusne godine otmu mnoga iverenja i kada se vremena smute i otežaju, vi ste sigurni, jer ste naučili da živite drugačiju, paralelnu stvarnost, koju samo knjiga ume da pokloni, kaže direktorka Narodne biblioteke “Stevan Sremac” Niš Sonja Šuković.

Kao što je oko stvoreno za svetlost, a uho za zvuke, veli Nikola Kavasila, tako je i prirodna žudnja duše za beskonačnim, za Hristom, kaže upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović.

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” nagradila je istaknute pojedince koji su doprineli njenom radu i razvoju kulture. Nagrađena je Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije, za vredan, samopregoran rad u kulturnoj, obrazovanoj i humanitarnoj sferi, a priznanje će primiti prilikom svoje posete biblioteci. Priznanje je dobio i načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović, ali i niški pisac Branislav Janković. Priznanje za dugogodišnji rad na očuvanju srpske tradicije i negovanju kulture sećanja uručeno je ministru kulturi Nikoli Selakoviću.

Imajući na umu predačko nasleđe minulih vremena, kao zalog našeg identiteta, vi ga u sadašnjosti obogaćujete, nadograđujete, znajući da je to jedini pravi i iskreni ulog za vremena koja dolaze. Ako bi neko imao dilemu oko značaja Narodne biblioteke “Stevan Sremac”, ne samo za Niš, već i za čitav ovaj deo naše otadžbine, neka se seti jednog detalja: kada god bi nepriajtelj napadao našu zemlju i kada bi okupirao naš prelepi Niš, jedan od prvih stubova u koje je udarao bila je i Narodna biblioteka u Nišu, kaže ministar kulture Nikola Selaković.

Povodom godišnjice biblioteke u Svetosavskom domu Nišlije mogu da pogledaju tri izložbe: “ Kamen drevnog snevača”, “Štamparije u Nišu do prvog Svetskog rata” i “Bibliotekom kroz vreme”. Istorija niške biblioteke počela je davne 1894. godine kada je niški vladika Jeronim Jovanović 13. maja, testamentom zaveštao svoju kuću s dvorištem, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje Javne biblioteke.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com