TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija VESTI

NAJVIŠE STRANIH TURISTA U BEOGRADU, A DOMAĆIH U BANJAMA

Stranci lane najviše posećivali Beograd, domaci turisti banje

Srbiju je lane posetilo 2,59 miliona turista, od kojih su stranci činili nešto više od 870.000 posetilaca, objavio je Republički zavod za statistiku povodom Svetskog dana turizma koji se obeležava danas.

Domaći turisti su najčešće posećivali banje, gde je boravilo 26,1 odsto, a najviše stranih turista, više od 52 odsto obišlo je Beograd.

Ostvareno je 8,1 milion noćenja, od toga su stranci imali 2,4 miliona.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, 9,1 odsto, zatim iz Turske 8,3 odsto, Rusije 7,2 procenata.

Najposećenije manifestacije lane su bile Egzit i Bir fest sa više od 200.000 posetilaca, dok je Guču posetilo oko 23.000 ljudi.

Svetski dan turizma u 2022. godini i Niš je dočekao sa odličnim rezultatima u broju turista.

Matić: Srbija u svetskom vrhu po oporavku turizma

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je objavljivanje najnovijeg izveštaja Svetske turističke organizacije(UNTWO) u kojem se navodi da se Srbija nalazi na svetskom vrhu po oporavku turizma i rekla da je on očekivan.

„Uprkos izazovima, Svetski dan turizma dočekujemo u znaku rekordnih rezultata i izuzetnih uspeha. Broj turističkih dolazaka od početka godine porastao je za 48,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je devizni priliv od turizma tokom prvih šest meseci porastao za 57, 9 odsto u odnosu na isti period 2021. godine”, rekla je Matić.

Ona je naglasila da je to što je UNWTO prepoznala taj rekordni rast snažan vetar u leđa i podstrek koji nas ohrabruje na još veće uspehe.

U izveštaju UNWTO, objavljenom povodom svetskog dana turizma, navodi se da je Republika Srbija od januara do jula ove godine zabeležila ubedljivo najveći rast turističkog prometa, za 73 odsto veći u odnosu na nivoe iz 2019. među zemljama koje izveštavaju o tom parametru, pokazujući da su promocija turizma, otvorene granice i opšti oporavak industrije posle pandemije doprineli rastu, uprkos visokoj inflaciji.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com