TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

Nedelja sećanja u osnovnim i srednjim školama

Nakon što su se đaci u Srbiji vratili su se u školske klupe sa prolećnog raspusta, u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji organizovana je Nedelja sećanja i zajedništva, kako bi se odala počast žrtvama prošlogodišnjih majskih masakara. Tu odluku donelo je ministarstvo prosvete, a škole same organizuju aktivnosti kroz koje se promoviše osećaj zajedništva, pripadnosti i empatije među decom.

Odeljenjski časovi na temu empatije, zajedništva, solidarnosti, humanitarne akcije, radionice – ovo su samo neki od načina kojima se obeležava Nedelja sećanja i zajedništva u niškim školama. Svi se sećaju đaka nastradalih u Ribnikaru i mladih u Malom Orašju i Duboni. Svima je na umu samo jedno – da se ovako nešto nikad ne ponovi.

Ja bih rekla da je cela godina od prethodnog 3. maja do dana današnjeg vreme sećanja. I u narednom periodu biće i nedelje i meseci i godine sećanja jer takav događaj takvih razmera se ne zaboravlja i nikad ne bi trebalo da stavimo tačku na ono što se dogodilo. Nažalost, pominjanjem dece, možda možemo za nijansu da spodignemo svest da se tako nešto ne ponovi , ali ne možemo da vratimo tragično nastradalu decu, kaže školski psiholog Anita Cekić.

Cekićeva kaže da se u proteklih godinu dana ipak nije puno toga promenilo.
Ne kažem da smo zaboravili, ne kažem da smo potisnuli sve što se dogodilo, ali osim toga što smo svi dobili po dva policajca koji dežuraju ispred škole, ako govorimo iz zakonskih okvira, osim toga da se na različitim tematskim danima dodatno govori o masakru koji se dogodio 3. maja, značajno se ništa nije promenilo, dodaje Cekićeva.

Ministarstvo prosvete najavljuje da će Nedelja sećanja i zajedništva od naredne školske godine biti uvrštena u redovan školski kalendar.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com