TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Udarne VESTI Zdravstvo

Zatvaranje srčane anomalije spašava mlade od moždanih udara

Prvi put na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš izvedena je operacija zatvaranja urođene srčane anomalije.

Intervencija podrazumeva zatvaranje otvora na pregradi koja razdvaja levu i desnu pretkomoru srca. Ovakve operacije namenjene su pacijentima koji su imali moždani udar.

Pretpostavlja se da je ta rupica na toj pregradi koja razdvaja levu i desnu pretkomoru uzrok tog moždanog udara. Mi minimalno-invazivnom intervencijom i rezom od dva milimetra u novu prepone provlačimo specijalan uređaj u obliku kišobrana koji zatvara taj otvor između pretkomora i sprečava nastanak nvih moždanih udara. Uradili smo prvog pacijenta koji je sjajno prošao, kaže dr Mihajlo Farkić sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje

Ove intervencije radiće se pacijentima od 18 do 45 godina kod kojih su isključeni svi drugi uzroci moždanih udara –da ne boluju od krvnih sudova mozga, velikih arterija koje dovode krv u mozak, aritmija.

Tu su uključene naše kolege koje se bave neinterventnom kardiologijom, kardiografisti, uz proširenu listu tima gde bi bili uključeni neurolozi koji bi mogli da nam selektuju tu grupu pacijenata. Napomenuo bih i gastroenterologa kod pacijenata koji imaju hornične inflamatorne bolesti, kaže interventni kardiolog dr Milan Živković. 

Onaj kome na ovaj način sačuvate radnu sposobnost, to je neprocenjivo. Pričamo o mladim ljudima koji će svoj radni životni vek provesti normalno, zahvaljujući ovom kišobrančiću koji im je stavljen između pretkomora oni će živeti normalno, neće biti više šlogova, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić. 

Ova kardiološka intervencija radi se pristupom kroz femoralnu venu pacijenta. Tim koji je izveo ove intervencije čine – interventni kardiolog Univerzitetskog kliničkog centra Niš dr Milan Živković, dr Mihajlo Lazarević, dr Mihajlo Bojanović, dok je dr Mihajlo Farkić sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com