уторак, јул 16

NEMAČKA POČINJE EKSPLOATACIJU LITIJUMA U DOLINI RAJNE

0
28

FOTO – Wikimedia Commons/Carsten Steger

Kompanija “Vulcan Energy Resource” koja se bavi iskopavanjem litijuma dobila je pet novih dozvola za istraživanje geotermalne energije i litijuma u Nemačkoj, prenosi portal Gradske info.

Dozvole koje je dobio “Vulcan” pokrivaju 325 kilometara kvadratnih u predelu doline reke Rajne, čime je prostor za čiju upotrebu ova kompanija ima dozvolu povećan na preko 1.000 kvadratnih kilometara, navodi Rojters.

“Vulcan Energy Resource” snabdeva proizvođače kao što su Folksvagen, Reno i Stelantis.

Ova nemačko-australijska kompanija želi da započne komercijalnu proizvodnju litijuma do 2024. godine oslanjajući se na rast potražnje za ovim materijalom koji se koristi u baterijama za električne automobile.

Zbog svog velikog značaja litijum se u naučnim krugovima naziva i “belo zlato”.

“Naša misija je da izgradimo vrednost za akcionare i da imamo dekarbonizujući efekat na lanac snabdevanja litijumom za baterije električnih automobila, i proizvodnju energije u Evropi”, rekao je Horst Krojter, menadžer kompanije “Vulcan Energy Resource”.

Jedan od ciljeva ove kompanije je da potpuno ekološki bezbedno komercijalno proizvode litijum, bez štetnih gasova i otpada, navodi se na njihovom sajtu.

Geotermalni litijum iz doline reke Rajne, blizu granice Francuske i Nemačke, privukao je interesovanje i ostalih kompanija, među kojima su i Mercedes, kao i Be-Em-Ve, piše portal Gradske info.

Leave a reply