TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

Niš domaćin republičkog takmičenja za učenike sa smetnjama u razvoju (VIDEO)

Niš je domaćin 24. Republičkog takmičenja škola za obrazovanje učenika sa smetanjama u razvoju i invaliditetom. Okupilo je učinike i nastavnike iz 12 specijalnih škola iz Srbije. Stovrena su nova prijateljstva, razmenjena iskustva, a najbolji su i nagrađeni čime im je dat podstrek da se posle školovanja zaposle i budu samostalni, kaže predsednica zajednice svih ovakvih škola u Srbiji Silvana Pavlović.

 

NIŠ DOMAĆIN 24. REPUBLIČKOG TAKMIČENJA ZA DECU SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Ovo su radovi učenika specijalnih skola za osnovno i srednje obrazovanje iz Niša, Umke, Vršca, Bora, Stare Pazove, Jagodine, Zaječara…

Radovi su izloženi u okviru republičkog takmičenja iz područja rada kožarstva i tekstilstva koji su i deo traženih obrazovnih profila u ovim školama jer su šansa za njihovo zapošljavanje.

Promenilo se vreme da mogu odmah posle škole da se zaposle, ali mi im pomažemo da budu samostalni i da sami sebe izdržavaju, ali karakteristično je da upisujemo sve više decu sa teškim I višestrukim smetanjama koja ne mogu o sebi da se brinu”, kaže direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje u Nišu, Nataša Kaličanin. 

Školu za osnovno i srednje obrazovanje “Carica Jelena” u Nišu pohađa 140 đaka raspoređenih u više od 20 odeljenja I kažu da imaju dobre uslove za rad, baš kao i škola u Vršcu.

Kad je reč o industrijskim šivačima mi smo vodili učenike da vide proces proizvodnje u našem gradu i poslodavci su rasopložni da ih zaposle”, objašnjava Ljiljana Belešin direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje u Vršcu

U Srbiji postoji 48 specijalnih škola za osnovno i srednje obrazovanje koju pohađa više od 5.700 učenika. Najprofitabilniji obrazovni profili su pekari, varioci, moleri, sobarice 

Treba da se uradi nova reorganizacija smerova u skladu sa tržištem rada i na tome radimo”, ističe  predsednica zajednice škola u za osnovno i srednje obrazovanje u Srbiji Silvana Pavlović. 

Država izdvaja sredstva za subvencije za poslodavce za njihovo zapošljavanje, a podršku pružaju i lokalne samouprave.

Sledeće okupljanje škola za osnovno i srednje obrazovanje iz cele Srbije zakazano je ponovo u Nišu, 17. maja kada će biti organizovana sportska nadmetanja učenika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com