TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo GRADSKA PATROLA NIŠ U KADRU PROJEKTI 2022 Udarne

NIŠ PONOVO IMA DOBROVOLJNA VATROGASNA DRUŠTVA (VIDEO)

U Nišu su, nakon više decenija, ponovo formirana dobrovoljna vatrogasna društva. Za sada su to DVD Nais i DVD Gornji Matejevac. Zajedno broje oko 60 članova, spremnih i obučenih da pomognu u slučaju požara i drugih vanrednih situacija.

Kako može da se postane dobrovoljni vatrogasac?

“Treba prvo da ima dobru volju, da želi, da voli da pomaže ljudima u nevolji. Drugo, treba da prođe obuku. Mi smo za naše pripadnika organizovali obuku u Srpsko-ruskom centru” – rekao je novinarima Goran Milovanović predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nais.

Dobrovoljni vatrogasac Denis Stojanović iz istog društva kaže da mu je jedini motiv pomoć ljudima u nevolji i da je nakon obuke spreman da pomogne ugroženima.

Njihov kolega Miodrag Jovanović iz DVD Gornji Matejevac “Jedinstvo” kaže da je u njegovom kraju dobrovoljno vatrogasno društvo postojalo do devedesetig godina.

“Nekontrolisani požari na otvorenom – strnjišta, divlje deponije, to su najveće opasnosti u našem kraju” – izjavio je Jovanović.

Smotra dobrovoljnih vatrogasaca i njihove opreme obavljena je ispred Gradske kuće.

“Jako je važno da Grad Niš sa gotovo 300.000 stanovnika ima dobrovoljna vatrogasna društva. To je jedna vrsta sigurnosti. Praksa je pokazala da su nam upravo dobrovoljci jako važni kada se dogodi neka elementarna nepogoda uz naše tradicionalne snage vojsku, policiju, Crveni krst, hitnu pomoć i druge subjekte” – izjavila je gradonačelnica Niša i komandant Štaba za vanredne situacije Dragana Sotirovski.

Onog trenutka kada se proglasi vanredna situacija, komandant Štaba poziva sve subjekte i oni se stavljaju na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije – objasnila je gradonačelnica.

Gradska opština Niška Banja je svoja vozila koja je obezbedila kroz IPA program ustupila dobrovoljnim vatrogasnim društvima, a Sotirovski je najavila da će Grad pomoći dalje opremanje i jačanje dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Nišu je osnovano davne 1933. godine. Vremenom je to ukidano i Niš već decenijama nije imao vatrogasace dobrovoljace.

 

 

* Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com