TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Sport

NIŠ POSTAJE NACIONALNI PARAGLAJDING CENTAR (VIDEO)

Niška Banja bi za tri godine mogla biti domaćin Svetskog prvenstva u paraglajdingu, kaže Goran Vučković iz Paraglajding kluba “Grunf” Goran Vučković. Poletna staza sa ružom vetrova na Koritniku i Višegrad steni jedinstvene su u svetu, objašnjava Vučković i ocenjuje da bi takvo jedno takmičenje dovelo sprotsku elitu adrenalinskog sporta u Niš, što je ujedno i turistička razvojna šansa Niške Banje.

Niška Banja ima velike šanse da bude domaćin Svetskog prventstva u paraglajdingu 2027. godine, jer poletne staze na 560 metara nadomske visine, naročito na Koritnjaku su jedinstvene po ruži vetrova koja dozvoljavaju polotima precizna sletanja i prelete do čak 150 kilometara, kaže Goran Vučković iz Paraglajding kluba “Grunf”.

Dobijamo velike organizacije velikih takmičenja jer naši tereni su u svetskim razmerama priznati, i pokušavamo da 2027. godine dobijemo organizaciju svetskog prvenstva.”

Niška Banja i Grad Niš su već bili domaćini Evropskog prvenstva u paraglajdingu u avgustu 2022. godine i od tada svi sportisti koji su bili na ovom takmičenju žele ponovo da dođu u Nišku Banju. Ipak, pored poletnih staza za takvo takmičenje potrebni su i drugi prateći uslovi koji su i razvojna turistička šansa Niša i Niške Banje kaže Vučković.

Ovde ovaj teren zaista dozvoljava turističku atrakaciju jer mnogi žele i rekreativno da se u tandemu spuste paraglajderom, tako da su adrenalinski sportovi razvojna šansa Niške Banje”

Sledeći korak lokalnog paraglajding kluba je da sa Vazuhoplovnim savezom registruju ove terene kako bi Niš bio proglašen za nacionalni paraglajding centar kako bi se u Niškoj Banji prvo domaći piloti i reprezentativci, a zatim i inostrani sportisti spremali za nastupe za evropska i svetska prvenstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com