TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Udarne VESTI Zdravstvo

NIŠKA KLINIKA ZA PEDIJATRIJU PUNA, BILO I DECE SA PERTUSISOM

Dečija klinika u Nišu punija je nego obično, zbog mališana koji su zbrinuti zbog posledica virusnih infekcija koje trenutno haraju, ali i zbog pertusisa. Doduše, direktorka Klinike za pedijatriju dr Jelena Vojinović kaže da broj obolelih u Nišu nije ni blizu onom u Beogradu i Vojvodini.

Nažalost, klinika je poprilično puna. Sezona respiratornih infekcija krenula je dosta rano, negde već oktobra meseca. Imali smo nekoliko malih epidemijskih talasa izazvanih različitim izazivačima. Tu je, pored uobičajenih adeno i rinovirusa, bio veliki nalet respiratornog sincicijalnog virusa od koga nažalost najviše oboljevaju odojčad i deca mlađa od dve godine. Pored toga, kovid nam je još uvek tu, zatim je došao talas gripoznih infekcija. Pertusis nije uzeo te razmere kao u Beogradu i Vojvodini, ali bilo je dece i sa tim problemom, srećom svi su imali dobar ishod“, rekla je dr Vojinović.

Mnogi lekari koriste termin „tridemija“.

Da, svi smo bili u tome i još uvek smo. Srećom, sada imamo svoje posebno izdvojeno odeljenje za decu sa infekcijama gde mogu da budu smeštena, kaže Vojinović. 

Ima i dece sa digestivnim infekcijama.

Neka deca nažalost razviju ozbiljnu kliničku sliku i potrebna im je intenzivna nega. Srećom, za sada ne beležimo loše ishode, to je ohrabrujuće“, kaže doktorka.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com