TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

VETERANI I VOLONTERI – REDOVNI DAVAOCI KRVI

Zalihe krvi su stabilne I ima ih dovoljno, kažu niškom Zavodu za transfuziju krvi Niš. Tome doprinose i redovne akcije dobrovoljnog davalaca krvi koje organizuje humanitarna organizacija Crveni krst Niš. Već četvrti put odazvali su se i članovi boračkih udruženja.

Sreten Popović, inače predsednik Udruženja veterana žandarmerije, dao je oko 20 puta krv, otkako je u Nišu. Kaže da će to raditi I ubuduće, kad god bude mogao.

 

Od 2019. godine je formirano udruženje, svake godine budemo pozvani. Tu samo da pomognemo u najtežim situacijama i sada, kaže Popović.

Nekoliko boračkih udruženja dalo je krv u prostorijama organizacije Crveni krst u Nišu. To svakako nije prvi da su borci na ovaj način pokazali humanost. Neki borci su dali više od 50 puta krv.

Okupili smo se ovde četvrti put, po pozivu Crvenog krsta. Učinili smo još jedan gest, kako u ratu, tako i u miru. Podstičemo građane, Nišlije da daju krv, kaže koordinator boračkih udruženja i pripadnik 63. padobranske brigade Ivan Krstć.

 

I sami volonteri humanitarne organizacije Crveni krst svojim primerom pokazuju koliko je važno dati krv.

 

Kao volonter znam da je u akcije u zimskim i u letnjim periodima važne, krv je na minimumu. Treba da pomognemo, da zdravstveni sistem ne bi stao, kaže volonter Crvenog krsta Miroslav Živković. 

 

 

Učestalost akcija zavisi od godišnjeg plana, koji dostavljamo transfuziji i u dogovoru sa njima sprovodimo akcije ovde u Crvenom krstu. Posebno je bitno da u letnjem i zimskom periodu, oko praznika, kada su rezerve krvi smanjene, da bude dobar odziv davalaca, kaže stručni saradnik Crvenog krsta Niš Aleksandra Savić. 

Odličan odziv. Raspored krvnih grupa među davaocima je standardan. Ima svih krvnih grupa. Nekih više, nekih manje, ali potrošnja je takva da imamo taj neki balans. Krvnih grupa kojih jr najviše imamo i u rezervi. Nestašica nema, kaže dr Milan Petrović iz Zavoda za transfuziju krvi Niš. 

Građani mogu krv da daju u niškom Zavodu za transfuziju, radnim danima od 7 do 19 sati.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com