TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NIŠKI NAUČNICI ODUŠEVILI PUBLIKU NA 14. EVROPSKOJ NOĆI ISTRAŽIVAČA

Na hiljade mladih naučnika je u okviru manifestacije “Noć istraživača” u salama muzeja, bibliotekama i centrima za nauku pokazalo koliko vole nauku i koliko je važna i deo našeg svakodnevnog života. Niš je bio jedan od 24 grada u Srbiji u kojem je održana 14. Evropska noći istraživača.

NOĆ ISTRAŽIVAČA U NIŠU: MLADI NAUČNICI PRIKAZALI SVOJU STRAST PREMA NAUCI

Kroz razne eksperimente, edukativne radionice, kvizove, takmičenja i izložbe mladi istraživači razvijali su svoju maštu u Delta Planetu, Narodnom muzeju, Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” i Centru za stručno usavršavanje. U Evropskoj noći istraživača izveden je i eksperminet Hodanje po vodi sa Ooblek-om. Za to je bio potreban bazen sa kukuruznim brašnom, zvunčnici, voda i znanje o njutnovskim i nenjutnovim fluidima.

Veliko intereosvanje mladih istraživača izazvala je i izložba “Blistavi odrazi ratnog junaštva” u Centru za stručno usavršavanje koju je priredio Boban Janković, istoričar Istrojiskog arhiva i kolekcionar ratnih predmeta.

Učenici OŠ “Branko Miljković” su preko fotografija, odlikovanja, vojnih karata, vojne opreme, i hladnog oružja na zanimljiv način saznali kako se nekada ratovalo na Balkanu.

Za razliku od drugih ustanova u Nišu, u Centru za stručno usavršavaje i prethodnih dana je bilo raznih radionica u okviru “Nedelje istraživača”. Bilo je tu i zanimljivih predavanja o veštačkoj inteligenciji, izložbe o sinergiji nauke i umetnosti kroz lik i delo ljudi koji su obeležili epohe, kao i naučne šetnje niškim ulicama.

Podsetimo, Noć istraživača se organizuje već 14 godina u 26 zemalja Evrope, odnosno u više od 400 gradova, uključujući i 24 grada u Srbiji.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com