понедељак, јун 24

(VIDEO) Nova pomoć države: Troškovi zamene stolarije pokriveni i do 90%

0
41

Kako bi Nišlije smanjile potrošnju energije u svojim domaćinstvima, Ministarstvo rudarstva i energetike uskoro će raspisati konkurs za subvencije koje će ići do 50 do 60 odsto od vrednosti radova, dok će prvi put biti podržani i enetgetsko ugroženi kupci sa subvencijama do 90 odsto, najavila je resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović. Za zamenu prozora, stolarija, kotlova i ugradnju solarnih panela ove godine iz republičkog budžeta izdvojeno je ukupno 50 miliona dinara.

Vlada Srbije i ove godine sprovodi Program energetske sanacije domaćinstava u 137 gradova i opština koji je direktno usmeren ka građanima, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Najavljuje, da će sredinom juna resorno minstarstvo raspisati posebne javne pozive za energetski ugrožene kupce, koji će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja.

Imamo 38 miliona dinara za subvencije do 90 odsto koje će obuhvatiti energetski ugrožene kupace kako bi im pomogli da saniraju svoje domove i imaju manje račune za struju. Očekujemo oko 13 miliona dinara za subvencije energetske efikasnosti čije će subvencije ići do 65 odsto”, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

To znači da će Nišlije i u ovoj godini dobiti mogućnost da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore. U prethodne tri godine, oko 600 domaćinstava u Nišu iskoristilo je subvencije koje daje država, zajedno sa lokalnom samoupravom, kaže minsitarka Đedović Handanović. Uporedo se radi i na revatilizaciji niške Toplane za šta je izdvojeno 4,2 miliina evra kako bi se koristili obnovljivi izvori energije. U međuvremenu, preostale kotlarnice koje koriste mazut prelaze na gas.

Očekujemo ove godine da će biti radova na kotlarnicama u Panteleju i u Knjaževačkoj, kao i za ostale za koje se završava dokumentacija koja će omogućiti javnim objektima da se priključe na daljinsku mrežu”, kaže direktor JKP “Gradska toplana” Niš Predrag Milačić.

Rehabilitaciju Gradske toplane u Nišu realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Nemačkom razvojnom bankom, a projekat sem prelaska kotlrarnica na gas podrazumeva i korišćenje obnvoljivih izvora energije za grejanje za oko 30.000 stanova i kuća u Nišu, kao i izgradnju toplotne pumpe koja će koristiti energiju vode iz Nišave, za šta je izdvojeno 8,2 miliona evra.

Leave a reply