недеља, јун 23

Osnovci sportom poručuju: Otvori oči! Droga ne! (VIDEO)

0
130

Učenici osnovne škole „Vuk Karadžić u Nišu igraju fudbalski turnir sa jednom porukom: Otvori oči! Droga ne! Na taj način promovišu ne samo sport nego i sve druge zdrave stilove života. Poruka je na srpskom i na romskom jeziku, jer su pripadnici romske nacionalne manjine u toj školi u većini.

 

Kako sačuvati osnovce od poroka koji neminovno vrebaju? U osnovnoj školi „Vuk Karadžić u Nišu kažu da se protiv droge bore još od predškolskog obrazovanja, različiti. Sada su organizovali fudbalski turnir kojim učenici od petog do osmog razreda svojim vršnjacima poručuju: Droga Ne! i – Otvori oči!

 

„Cilj cele manifestacije je da skrenemo pažnju na zdrave stilove života, porodicu, zajednišvo, zdravo odrastanje a protiv droge i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“, rekla je psiholog u OŠ „Vuk Karadžić“ NišAnita Cekić.

To, kaže, rade tokom čitave školske godine – kroz predavanja, radionice, kontinuiranu saradnju sa roditeljima gde se govori o posledicama koje alkohol i psihoaktivne supstance mogu da izazovu dečijem organizmu.

 

 

 

 

 

Suočavam se sa tim da u periodu puberteta počinju cigarete i mala količina alkohola, ali to nije dostiglo nivo koji je alarmantan i zabrinjavajući“, rekla je ona.

Turnir se realizuje u saradnji sa Vladom Švajcarske, UNOPS, Kancelarijom za mlade GO Crveni Krst i organizacijom Yurom centar, čija su nedavna istraživanja pokazala da je proteklih nekoliko godina u romskoj zajednicai u Nišu ali i celoj Srbiji, primetan porast nastalih problema u oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

 

Leave a reply