уторак, јун 25

NOVE MERE U NIŠU ZBOG KORONE DO 19.JULA (VIDEO)

0
10778

U Nišu je od danas obavezno nošenje zaštitne maske u autobusima i zatvorenom prostoru, a okupljanje u zatvorenom prostoru ograničeno je na maksimalno 100 ljudi, i to uz najmanje obezbeđena četiri kvadrata po osobi i držanje socijalne distance od dva metra. To je odluka Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Niša, a na osnovu ocene trenutne epidemiološke situacije u gradu koja je očigledno, sve nesigurnija.Otvoriti dve KOVID-19 ambulante sa radnim vremenom 07 – 22 časova. Ove, ali i druge mere važiće u naredne dve nedelje.

Gradski štab Niša usvojio je nove preventivne mere protiv epidemije KOVID-19 za period od 4. do 19. jula 2020. godine.

Svako je obavezan da koristi masku u zatvorenom prostoru i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od 2 metra. Okupljanje u zatvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 100 osoba uz minimalno 4 kvadratna metra površine po osobi uz poštovanje distance od najmanje 2 metra i obavezu korišćenja zaštitne maske. To se odnosi na sve kafiće I restorane, čije osoblje mora da sve vreme nosi maske, dok gosti mogu da skinu maske samo dok sede za stolom, ali je moraju imati dok ulaze ili izlaze, ili idu do toaleta. Na ulazu je obavezno sredstvo za dezinfekciju.

U letnjim baštama, broj gostiju se ograničava na minimalno 2 kvadratna metra površine bašte po gostu.

Kada je reč o diskotekama i klubovima, zabranjeno je bilo kakvo igranje, a gosti moraju da sede za stolom.

Maska je obavezna i u javnom prevozu i zabranjuje se ulazak u autobus svim osobama bez maske. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. To važi I za taksi vozila.

Takođe, bez maske se ne sme ni na pijace. Broj potrošača ograničen je i u prodavnicama, uz poštovanje svih mera.

Zabranjuje se rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara, a na otvorenim bazenima, broj posetilaca ograničen je površinom po korisniku. Kozmetički i frizerski saloni i teretane ostajuotvorene, ali uz poštovanje svih mera.

Preporučuje se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi.

Okupljanje na otvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 500 osoba, uz poštovanje minimalne distance od dva metra.

Gradski štab posebno apeluje na omladinu da se uzdrže od druženja u većim grupama. (Ovo se posebno odnosi na okupljanje na keju Nišave, u parkovima i sl.)

O sprovođenju mera staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranje objekta na period od sedam dana ukolio se radi o ugostiteljskom, prodajnom ili drugom napreed navedenom objektu.

 

 

Leave a reply