TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NOVI NIŠ: GRAD U GRADU (VIDEO)

 

Novi vrtić, tržni centar, kulturni i sportski objekti planirani su da se grade u kompleksu Novi Niš na prostoru od oko 310.000 metara kvadratnih, a zahvaljujući novom planu detaljne regulacije područja između ulica Vojvode Putnika, Zmaja od Noćaja i Stevana Sremca, koji su usvojili većnici Grada Niša. Vršilac dužnosti direktora Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša objašnjava da je reč o novom naselju na Paliluli u kojem su investitori obavezni da pored izgradnje objekata javne namene završe i atmosferski kolektor.

Foto: Printscreen Novi Niš

Novi plan detaljne regulacije zone mešovite namene koji su usvojili Većnici Grada Niša predviđa izgradnju raznih objekata u naselju Novi Niš odnosno na području između ulica Vojvode Putnika, Zmaja od Noćaja i Stevana Sremca, kaže vršilac dužnosti direktora Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša.

Ovim planom je predviđeno da će se potencijalno graditi visoki objekti na ovom prostoru, urediti prostor i u funkciji objekata javne i kompatibilne namene. Za potrebe plana urađene su analize na osnovu kojih se došlo do zaključka da je od objekata javne namene potrebno izgraditi novi vrtić, potrebno je proširiti i Osnovnu školu „Kralj Petar Prvi“, ali i obezbediti dodatni sportsko-rekreativni u kulturni sadržaj.Tu se pre svega misli da se u bazama tih objekata ostavi prostor za multifunkcionalne dvorane.”

Usvajanjem ovog plana naselje Bubanj sa oko 10.000 stanovnika imaće novi stambeno-poslovni kompleks na prostoru od oko 310.000 metara kvadratnih a u okviru kojih su investitori u obavezi da izgrade i nedostajuću komunalnu infrastrukturu, objašnjava Grmuša.

Pored objekata javne namene, investitor je u obavezi da izgradi i atmosferski kolektor, nove trafo stanice, da proširi ulicu Zmaja od Noćaja i produži ulicu Stevana Sremca do Rudničke ulice kako bi se saobraćaj rasteretio. Na taj način pravi se osnov za privredni rast Niša, ali grad dobija novi centar, novu sredinu odnosno grad u gradu”

Gradski većnik Nenad Stanković podsetio je da projekat izgradnje “Novog Niša” postoji već 17 godina, a sada se konačno dolazi do toga da se “preporodi” prostor nekadašnje kasarne, čime bi Niš dobio novi rejonski centar.

Na tom prostoru, u prvoj fazi izgradnje treba da bude izgrađen tržni centar površine 15.000 kvadrata, sa kancelarijama za advokate i sudske veštake jer se u blizini nalazi zgrada suda”, objasnio je Stanković i istako da će prilikom izgradnje kompletna flora prostora nekadašnje kasarne biti sačuvana.

1 COMMENTS

  1. Da, svakako pohvale za plan…Moj interni pogled na razvoj ovog kraja je, da treba posle tolike pauzue urgentno početi sa rešavanjem saobraćajnice ulca Zmaja od Noćaja i Rudničke koje nemaju uređen trotoar…obe su nebezbedne za saobraćaj, i bez rešenog parkinga…Mislim da je proširenje ulice , parking, prioritetni zadatak… Možda i parking na više nivoa ,pa i sa podzemnim garažama…Mislim da će struka rešiti sve te potrebe tog područja koje takođe spada u okvir projekta Novi Niš…naravno i prostor gimnazije , fakulteta i starog groblja…

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com