TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

KADA POČINJU DA RADE JAVNE ČESME U NIŠU? (VIDEO)

https://youtu.be/1zjYw46PPJ4Zbog neuobičajeno visokih temepratura u aprilu, radnici “NišStana” počeli su da kontrolišu tehničku ispravnost 25 javnih česama u Nišu kako bi u saradnji sa Opštinom Medijana što pre bile puštene u rad. Za popravke i održavanje javnih česama Opština Medijana izdvaja 300.000 dinara mesečno. Nekada i više, kada budu na meti vandala.

javna cesma

Česma u centru Niša još ne radi. Ranijih godina voda sa Čairske kao i sa svih ostalih javnih česama teče tek u maju. Ove godine Nišlije ocenjuju da bi trebalo ranije da budu puštene u rad zbog natprosečno toplog aprila.

Ima dosta male dece, trebalo bi da već radi, ali mi ne umemo da čuvamo javnu svojinu”, kaže jedna Nišlijka.

A da li su česme tokom hladnijih dana bile na meti vandala proveravaju radnici NišStana koji čak mesec dana pre uobičajenog roka, obilaze teren. Proveravaju njihovu ispravnost.

Kako bi bile pripremljene za puštanje u rad odnosno za uzorkovanje same vode čija se ispravnost utvrđuje u Institutu za javno zdravlje”, kaže načelnik Uprave Gradske opštine Medijana Miloš Dragičević. 

Stanje česama je na zadovoljavajućem nivou, a za njihovo održavanje Gradska Opština Medijana na mesečnom nivou izdvaja 300.000 dinara. Za dodatne popravke kada neko polomi ili ukrade slavinu ta cifra je veća.

Pred kraj novembra smo česme konzervirali, one su generalno u dobrom stanju, ali se uništavaju i lome uglavnom noću i mi smo tokom leta nedeljno morali da popravljamo četiri do šest česama”, kaže v.d direktora JKP “NišStan” Dejan Nikolić.

To znači da na godišnjem nivou Opština Medijana za održavanje česama izdvaja više od 3,5 miliona dinara, a zbog lomljenja, krađe slavina a onda zbog nekontrolisane potrošnje vode mora da izdvoji bar još 300.000 hiljada dinara. Prošle godine u funkciji često nije bila tzv. Mozaik česma na keju kod bivšeg hotela My Place.

Sa tom česmom smo imali najviše problema prošle godine koja je samo nakon par dana rekonstrukcije je bila potpuno uništena. Nismo mogli da verujemo šta je neko uradio za samo jednu noć”, dodaje Dragičević. 

Prošle godine kompletno je rekonstruisana česma ispred Gradske Opštine Medijana, a od 2013. godine kada je Grad Niš u okviru obeležavanja godišnjice od donošenja Milanskog edikta dobio 17 česama, do danas sagrađene su još dve. Nalaze se na prostoru novog tržnog centra na Bulevaru Nemanjića i od ove godine bi trebalo i one da rade.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com