TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija VESTI

NOVI PODACI CIK BiH: DODIK 48,36 %, TRIVIĆ 43,27 % (VIDEO)

Kandidat SNSD-a za predsednika Republike Srpske, Milorad Dodik osvojio je 268.635 glasova ili 48,36 odsto, dok je Jelena Trivić osvojila 240.353 glasa ili 43,27 odsto, pokazuju podaci Centralne izborne komisije na osnovu 90,04 odsto obrađenih biračkih mesta.

Izvesna je i pobeda Željke Cvijanović i Denisa Bećirovića za srpskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH, dok je Željko Komšić uvećao prednost u izboru za hrvatskog člana.

Prema nezvaničnim, odnosno nepotpunim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, pobedu su odneli Željka Cvijanović iz SNSD-a za srpskog člana Predsedništva BiH i Denis Bećirović kao predstavnik Bošnjaka.

Prema podacima objavljenim na sajtu CIK BiH, u izboru za hrvatskog člana Predsedništva BiH Željko Komšić iz Demokratskog fronta uvećao je prednost u odnosu na Borjanu Krišto iz HDZ-a BiH.

Naime, prema 90,51 odsto obrađenih biračkih mesta, Komšić je osvojio 194.605 glasova, dok je Krištova osvojila 164.305 glasova, što pravi razliku više od 30.000 glasova u Komšićevu korist.

Na izborima za predsednika Republike Srpske, sa 90,04 odsto obrađenih biračkih mesta, kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio je 268.635 glasova ili 48,36 odsto, dok je Jelena Trivić osvojila 240.353 glasa ili 43,27 odsto.

(AP Photo/Darko Vojinovic)

Centralna izborna komisija BiH objavila je prve preliminarne rezultate izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske, prema kojima lista SNSD-a ima ubedljivo najviše glasova.

Na osnovu 84,01 odsto obrađenih biračkih mesta, SNSD je osvojio 183.532 glasa ili 35,20 odsto.

Srpska demokratska stranka (SDS) je osvojila 80.317 glasova odnosno 15,40 odsto, dok je za Partiju demokratskog progresa (PDP) glasalo 50.995 birača ili 9,78 odsto.

Sledi Socijalistička partija Petar Đokić NDP-SNP, čija lista je osvojila 31.143 glasa ili 5,97 odsto, DEMOS je zadobio poverenje 30.641 birača ili 5,88 odsto. Ujedinjena Srpska osvojila je 28.055 glasova ili 5,38 odsto, iza nje je Lista Nebojše Vukanovića Za pravdu i red sa 26.189 glasova ili 5,02 odsto.

PDP će tražiti ponavljanje izbora za Predsednika Srpske

Predsednik PDP Branislav Borenović saopštio je danas da će ta stranka zbog navodne izborne krađe tražiti da izbori za predsednika Republike Srpske budu ponovljeni na celoj teritoriji.

Borenović i nakon najnovijih podataka koje je saopštio CIK BiH na osnovu nepotpunih i nezvaničnih rezultata da kandidat SNSD Milorad Dodik vodi sa više od 30.000 glasova u odnosu na njihovu kandidatkinju Jelenu Trivić, tvrdi da je ona odnela pobedu.

Najavio je krivične prijave za, kako tvrdi, izbornu prevaru koja se desila tokom noći. Na to, kazao je, ukazuju brojne nelogičnosti, kao i da uzorak kojim raspolažu dokazuje da je Triić pobedila.

Jelena Trivic from opposition Party of Democratic Progress, top, celebrates after claiming victory in a general elections in the Bosnian town of Banja Luka, 240 kms northwest of Sarajevo, Monday, Oct. 3, 2022. Polls have closed Sunday in Bosnia’s general election in which voters chose their new leaders from among the long-established cast of sectarian candidates and their challengers who pledged to eradicate, if elected, corruption and clientelism in government. (AP Photo/Radivoje Pavicic)

Trivićeva je novinarima rekla da je sumnjivo to što je CIK tokom noći saopštio da nema podataka za predsednika Republike jer odbori nisu dostavili podatke u sistem u roku.

Ona je rekla da je na glasačkom mestu u Krajišniku, odakle potiče njena porodica, prema zvaničnim glasovima osvojila nula odsto glasova, i da je to statistički nemoguće.

“Zbog toga što znamo da je na nivou cele RS bilo krađa, i što su slepi glasali, tražićemo da se izborni proces ponovi na nivou cele RS”, rekla je Trivić, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com