“TEŠKA VREMENA – PLAŠIM SE DA ONO ŠTO SMO ZA 10 GODINA ZARADILI NE IZGUBIMO ZA ŠEST MESECI” (VIDEO)

“TEŠKA VREMENA – PLAŠIM SE DA ONO ŠTO SMO ZA 10 GODINA ZARADILI NE IZGUBIMO ZA ŠEST MESECI” (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u Budimpešti da dolaze još teža vremena, ali da ljudi nemaju razloga da brinu. Plaši se, kaže, da za šest meseci ne izgubimo sve ono što smo za 10 godina zaradili.

Predsednik Aleksandar Vučić je u izjavi za medije u ambasadi Srbije u Budimpešti rekao da očekuje da će Srbija zbog narastajućeg volumena sukoba u Ukrajini biti pod još većim ekonomskim i energetskim pritiskom.

U Budimpešti je održan jednodnevni trilateralni samit Srbije, Mađarske i Austrije, čija je glavna tema zajednička migrantska politika.

VUČIĆ: POGREŠNU SU ZEMLJU IZABRALI DA JE PLAŠE ZA TUĐ RAČUN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Budimpešti odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše izjavu ukrajinskog ambasadora u Beogradu Volodimira Tolkača da Kosovo i Ukrajina ne mogu da se porede, da su izabrali pogrešnu zemlju da na nju vrše arogantan pritisak za račun “neke treće strane”.

Želim da analiziram tu izjavu dobro. Ali ako su mislili da na Srbiji rade ono što su radili u drugim zemljama, da po nalogu treće strane vrše arogantan i bahat pritisak, onda mogu da im poručim da su pogrešnu zemlju izabrali, pošto to nećemo da dozvolimo ni onima koji su mnogo jači”, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija nikada ništa nije uradila protiv Ukrajine i podsetio da ne priznaje rezultate referenduma u četiri oblasti Ukrajine.

“Nikada nismo priznali cepanje delova teritorije Ukrajine,a nešto se ne sećam te 1999. godine da su se nešto pretrgli šaljući nam pomoć, niti su prekinuli letove do Beča, Rima niti nekih drugih gradova ili do onih zemalja koje su učestvovale u napadu na SR Jugoslaviju, tako da nek te pridike drže nekom drugom”, istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da nema nikakav strah prema takvim arogantnim istupima, za razliku od nekih koji ih se plaše.

“Naša situacija je formalno, materijalno, pravno čista kao suza da nema šta ko da nam kaže. A ja razumem njihovu poziciju, oni ne mogu da poistovete NATO koji ih brani, Ameriku i Englesku koji ih brane sa onima koji su izvršili invaziju na njihovu zemlju”, objasnio je Vučić.

On je rekao da bi voleo da mu neko objasni – u skladu s kojim međujnarodno-pravnim aktom je izvršena agresija na Srbiju, u skladu sa kojom odlukom SB UN i u skladu sa čijom odlukom imajum pravo da ne poštuju Rezoluciju 1244 koja je sastavni deo povelje UN?

“Mi je poštujemo i zato čuvamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali dobro, ako oni prave neke razlike dobro je to znati. Dobiće detaljnije odgovore”, reko je Vučić, koji je danas u Budimpešti imao razgovore sa premijerima Mađarske i Austrije Viktoroom Orbanom i Karlom Nehamerom.

VUČIĆ: RAZGOVARALI O VAŽNIM INVESTICIJAMA ZA CEO BALKAN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom razgovarao i o važnim investicijama koje se odnose na ceo Balkan.

Odgovarajući na pitanja novinara, o želji Mađarske da se priključi Otvorenom Balkanu u oblasti energetike, hrane i investicija, Vučić je precizirao da Mađarska želi da bude posmatrač u “Otvorenom Balkanu”.

“Razgovarali smo o važnim investicijama koje treba da obuhvate ceo Balkan”, naglasio je Vučić.

Dodao je da Srbija dobija naftu preko jadranskog naftovoda, iz Hrvatske, i da tu nije bilo problema, bez obzira na veoma teške i kompleksne odnose sa tom zemljom, jer, kako je rekao, mi njima platimo, a oni nama isporuče naftu.

“To je išlo dobro, a sada se stvari komplikuju, i posebno će od novembra, od kada će na za nas biti zabranjen uvoz ruske nafte. Razgovarao sam i sa Madurom (Nikolas) ,on bi mogao da nam isporuči naftu, ali naše rafinerije će da kažu da im treba drugi kvalitet… Zato nam je potrebno i još rafinerija, naftovoda, gasovoda, mnogo interkonektora…”, rekao je Vučić.

Zato ćemo mnogo da uložimo u energetsku infrastrukturu u godinama pred nama, tu situaciju da promenimo, poručio je on.

Ukazao je da su energija i energetika stvari koje pokreću sve, i od njih sve zavisi.

“Zato je važno da se pripremimo za period pred nama. Ali, nije to samo narednih šest meseci, jer 31 .marta ćemo svi da analiziramo ko je koliko izgubio, ali ključno pitanje je ko će da preživi sledeću jesen i zimu. Ovo će da bude samo trijaža. Mali i slabi propašće do 31.marta, nešto jači će da dočekaju sledeću zimu, a ko će da preživi sledeću zimu – to je od ključnog značaja”, objasnio je Vučić.

Dodao je i da ne misli da će Rusija brzo biti savladana, kao što ne veruje da će ruska strana lako da savlada Ukrajinu, koja ima široku podršku zapadnih zemalja i NATO.

“Oko mnogo važnih stvari smo razgovarali, i u tim projektima treba da učestvuje više zemalja, i Otvorenog Balkana, i Mađarska i drugi”, kazao je on.

Razgovarali su, kaže, o uvezivanju energetske mreže, da Mađarska postane deo vlasništva naše, a mi njihove mreže, što podrazumeva i vlasništvo u nuklearkama Pakš 1 i 2.

“Da platimo da budemo suvlasnici, da računamo i na taj deo električne energeije za zemlju, što bi mnogo značilo… Samo da obezbedimo finansije, i da vidimo kako da to regulišemo, jer nije na našoj teritoriji, što je glupo.. Ali, šta god da predložite, uvek se nađe bezbroj babica da kaže da ne treba tako… A, ovo bi bilo najjednostavnije rešenje za nas. A, onda da vidimo da li možemo da radimo sa malim modularnim elektranama. O svemu tome moramo da razmišljamo”, rekao je Vučić.

VUČIĆ: PUNA SKLADISTA, A ZAMISLITE DA NEMAMO GASOVOD….

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je naše skladište u Mađarskoj napunjeno sa oko 380 miliona kubnih metara gasa, kao i da je puno skladište u Banatskom dvoru

. “Zamolio sam da nas puste da ne punimo skladište u Mađarskoj do 500 miliona, zbog para, da bismo sačuvali deo novca, jer je taj gas skup. To nije onaj gas koji dobijamo od Rusije po 400 dolara”, objasnio je Vučić u izjavi novinarima. posle sastanka sa premijerima Majdarske i Austrije Viktorom Orbanom i Karlom Nehamerom

Skladište u Banatskom dvoru je napunjeno sa 276 do 280 miliona kubnih metara gasa, zavisi od dana do dana, odnosno ono je do “čepa puno”.

“Računajte 660 miliona kubnih metara gasa ima Srbija. Moći ćemo da povlačimo šest miliona maksimalno dnevno iz Mađarske, i četiri miliona kubnih metara iz Banatskog dvora, što je 10 miliona dnevno. To nije dovoljno za stoprocentnu potrošnju samo u tri zimska meseca, ali svakako to pokriva značajn deo, 70 odsto potrošnje pokriva”, rekao je Vučić.

To smo obezbedili za više od dva meseca, iako smo retko kada imali pun Bnatski dvor, kazao je Vučić.

„A, zamislite da nismo uradili gasovod zbog kojeg nas kritikuju? Kako bismo preživeli zimu? A, sada možemo da preživimo. Da to nismo izgradili, mogli bismo da se uhvatumo za uši, pa da igramo i da gledamo kako nam propada industrija”, rekao je on. Ukazao je da je ključno pitanje da li će kompanije u Srbiji da izdrže ovu krizu, dodajući da ih zato država “drži” na niskoj ceni gasa i struje, kako bi preživeli na tržištu i kako ne bi ispali iz lanca snabdevanja.

“To je od ključnog značaja, jer će veliki da preuzimaju male. Sa jakim dolarom, veliki mogu da pokupuju sve, a šta mi da radimo? I kada uzimamo ”roll over” za zamenu kredita, ili za pokrivanje deficita, sve moramo u dolarima. Sreća je ovo što smo sa Emiratima završili. Snalazimo se”, rekao je Vučić.

Istakao je da javni dug Srbije u odnosu na BDP uopšte ne raste.

“Da neznalicama kažem još jednom da nije problem da li je naš dug 30 ili 31 milijardu, ako je BDP duplo veći nego što je bio. Morate da naučite nešto”, kazao je Vučić.

Ponovio je da je nemački javni dug 2.480 milijardi.

“Šta je, Nemačka toliko gora od Srbije? Ne pričajte gluposti.. U dobrom smo stanju još. Mađarska ima dug 70 odsto BDP, Italija, Francuska, Grčka… U dobrom smo stanju, samo da vidimo još šest meseci… A, dođe mi da plačem kada vidim koliko para trošimo, ne svojoj krivicom”, rekao je Vučić.

VUČIĆ: USPEŠNO ĆEMO OSIGURATI BEZBEDNOST NA JUGU I SEVERU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, na kraju sastanaka koje je imao u okviru trilateralnog Samita u Budimpešti, na kojem su učestvovali mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer, da je dogovoreno kako da se tri zemlje suprostave ilegalnim migracijama, i izrazio uverenje da će uspešno osigurati bolju i bezbednosnu situaciju za građane na jugu i severu zemlje.

“Danas smo imali celodnevni program u Budimpešti u organizaciji mađarskog premijera Orbana i zadovoljan sam što smo dugoi i zajedno razgovaral samo nas trojica. Razgovarali smo i plenarno sa našim ministrima o brojnim projektima. Dogovorili smo kako i na koji način da se suprostavljamo ilegalnim migracijama. Verujem da ćemo uspeti da obezbedimo bolju i bezbednosnu, i svaku drugu situaciju za naše ljude na jugu i severu zemlje, u Preševu, Bujanovcu, Kanjiži, Somboru,…”, objasnio je Vučić u izjavi novinarima.

Preneo je da mnogo tehničkih detalja treba da se razradi i da će naredne nedelje timovi tri zemlje raditi na tome, nakon čega će se staviti neka vrsta političkog pečata i krenuti u akciju.

“Razgovaramo o mnogim drugim važnim pitanjima isčekujući narastajući volumen sukoba u Ukrajini. Verujem da ćemo biti pod još većim ekonomsko energetskim pritiskom, ali moramo da radimo. To što ćemo da kukamo neće da nas spase. Tačno je da je situacija veoma veoma teška. U cetvrtak kada budem u Pragu imaću susrete sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, što je važno za Srbiju, da vidimo šta je to što možemo da uradimo za jesen i zimu da se pripremimo, šta je to što se od nas očekuje“, dodao je on.

Vučić je kazao da je dogovoreno, pre svega sa Mađarskom, ali i sa Austrijom, da jedni drugima pomažemo kada su u pitanju gas, hrana, čuvanju naših granica od nekontrolisanog upada ilegalnih migranata.

“Razgovarali smo o bezbroj tema, dogovorili mnogo. Sastancima su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministar finansija Siniša Mali. Važno je da govorite o finansijama, da nađete sredstva, jer kada, na primer, Mađarska ima osnovnu kamatnu stopu od 13 odsto, firme dobijaju stopu od 18 odsto za kredite, moramo da pokušamo još snažnije da čuvamo svoju stabilnost i finansijske bafere“, istakao je on.

Rekao je da građani nemaju za sada razloga za brigu, iako mnogo teža vremena tek dolaze.

“Plašim se da sve što smo radili teško i naporno, za šest meseci, ne našom krivicom već nekih koji misle da ratuju i sankcijama rešavaju probleme, možemo sve da izgubimo. Ključna borba biće ovog puta, kao što smo brinuli o ljudima i porodica tokom kovida, što ćemo činiti i sada, da vidimo šta je to što možemo da sačuvamo, pre svega nisku cenu struje i gasa, posebno za kompanije, da ne izgube mesto u proizvođačkom lancu, da nam ne dođu neki drugi. Samo najjači opstaju”, istakao je Vučić.

Rekao je da će uskoro biti u našoj okolini zatvaranje šoping molova, jer se neće isplatiti radnjama da otvore svoja vrata, i da plaćaju visoke cene energije.

“Danas je već treći oktobar i ostalo je još nešto više od šest meseci do 31. marta. Prošlo je mesec i tri dana kada sam upozoravao da će narednih period do 31.marta biti težak”, dodao je on.

Preneo je da treba još da Srbija donese odluke, kao što je – kada kreće grejanje i slično.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com