TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NSZ: NAJVEĆE INTERESOVANJE ZA MERE SAMOZAPOŠLJAVANJA (VIDEO)

Na evidenciji niške Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 19.500 ljudi. Svi oni i ove godine imaju priliku da konkurišu za neki od 13 konkursa kojima mogu da se zaposle. Reč je o merama aktivne politike zapošljavanja za koje je ove godine izdvojeno 6,3 milijarde dinara.

Prednost pri zapošljavanju imaju kateogrije teže zapošljivih lica odnosno mladi do 30 godina, stariji od 50, Romi, osobe sa invaliditetom, zatim osobe koje su dugo na evidenciji, kao i oni sa niskom stručnom spremom, u statusu viška zaposlenih.

Kroz javne pozive odnosno konkurse Nacionalna služba za zapošljavanje i ove godine pruža finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima. U aktivne mere zapošljavanje biće uključeno 21.205 lica, od kojih 2.285 osoba sa invaliditetom.

Raspisali smo 13 javnih poziva. Kao i prethodnih godina imamo samozapošljavanje i zapošljavanje teže zapošljivih kategorija. Imamo i obuke, stručnu praksu, pripravništvo sa srednjim i visokim nivom kvalifikacije, javne radove. Imamo dve mere i za teže zapošljive kategorije odnosno za osobe sa invaliditetom koje traju do 31. decembra 2023. Većina javnih poziva otvorena je do 30. novembra, za samozapošljavanje do 10. aprila, a za javne radove do 27. marta 2023.”, kaže Vaanja Stojković.

Najveće interesovanje svake godine je za mere samozapošljavanja tako da se očekuje da i ove godine mnogi nezaposleni nakon završene obuke za razvoj preduzetništva u niškoj filijali dobiju subvenciju za otvaranje firme u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara ili 330.000 za nezaposlene osobe sa invaliditetom.

“Samozapošljavanje, zapošljavanje težih kategorija, stručne prakse i pripravništvo kod poslodavaca su mere koje su najaktuelnije i stvar je pre svega u informisanosti poslodavaca i zbog toga u poslednje dve godine obaveštavamo poslodavce o merama”, dodaje Stojkovićeva.

Zahtevi za sve mere dostupni su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje. Za aktivne mere zapošljavanja predviđeno je 6,3 milijarde dinara i 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com