TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo GRADSKA PATROLA NIŠ U KADRU PROJEKTI 2022 Udarne

OBNOVLJENA DONINA ČESMA – SIMBOL STAROG NIŠA (VIDEO)

Donina česma iz šezdesetih godina 19. veka, koja je i simbol Palilule, rekonstruisana je i sa njene slavine je posle dužeg vremena potekla voda. Nišlije ističu da je Donina česma vredan spomenik i da bi trebalo da čuvamo sve znamenitosti starog Niša.

Donina česma, na uglu Episkopske i Rajićeve ulice dobila je naziv po Hadži Doni koji ju je sagradio uz svoju kuću šezdesetih godina 19. veka. Voda za česmu je dovedena čak  iz Kovanluka. Dugo je bila zapuštena, ali je sada sa Zavodom za zaštitu spomenika obnovljena od temelja do vrha. 

Posle oslobođenja od Turaka, česma je obnovljena i imala je lulu, gvozdenu čašu na lancu i kameno korito iz kog je napajana stoka. Tridesetih godina 20. veka, na mestu ranije Hadži Donine kuće podignuta je stambena zgrada  ali je česma ostala. Nedugo potom, priključena je na vodovod .

U Nišu samo u centralnom jezgru postoji 21 javna česma.Ovog leta 13 česama je bilo u funkciji, ostalim je bila potrebna rekonstrukcija, zbog vandala ili dotrajalosti.  Česma „Bure“ na Palilulskoj rampi je uništena, i instalacija od šahte do česme curi i pravi baru u dvorištu stambene zgrade gde se nalazi trafo stanica.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com