TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

OGRLICA KOJA “ČITA” KUĆNE LJUBIMCE MEĐU NAGRAĐENIM INOVACIJAMA

Ogrlica koja otkriva zdravstveno i emocionalno stanje kućnog ljubimca jedna je od 20 najboljih inovativnih ideja koje su predstavljene u Načno-tehnološkom parku Niš. Kroz ceo proces razvoja ideja mlade inovatore vodili su iskusni mentori, u okviru programa “Launcher”.

 

 

 

Zamislite da vaš kućni ljumibac ima ogrlicu uz pomoć koje možete da saznate kako se oseća I koje potrebe ima. Upravo je to ideja mladih inovatora iz Kragujevca. Svojom inovacijom “Wellpet.ai” učestvovali su u programuu “Launcher” Naučno-tehnološkog parka Niš. Imaju za cilj da konačan proizvod plasiraju na tržište.

U sklopu naše inovacije, koja se sastoji iz mobilane aplikacije i pametne oglice, kombinacijom hardvera i softvera mi interpretiramo emocionalno stanje analizom parametara koje prikupljamo na kućnim ljubimcima. U suštini, mi prikupljamo zdravstvene parametre, poput pulsa, krvnog pritiska, saturacije, temperature. Analizom tih parametara, algoritmom veštačke inteligencije mi interpretiramo emocionalno stanje u kom se trenutno nalazi kućni ljubimac, kaže član tima iz Kragujevca Nikola Milanović.

 

Ovo je među 20 najboljih ideja koje su predstavljene kroz ovaj program, namenjen startap kompanijama u ranoj fazi razvoja, pojedincima, neformalnim timovima, kao i privrednim subjektima. Pristigle su 123 prijave, a kroz dve faze polaznici su prošli 20 modula, 60 mentorskih sesija.

Imamo prilike da vidimo ke rezultat njihovih ideja, znanja i podrške koju im je pružio NTP kroz program “Launcher”. Nastavićemo da tim timovima pružamo i podršku nadalje kroz članstvo u Naučno-tehnološkom parku, kaže direktor NTP Niš Milan Ranđelović. 

 

Prvi niški akceleratorski program “Launcher” pokrenuo je Naučno-tehnološki park Niš krajem 2023. godine, uz finasijsku podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kompanije “Fazi”.

Ovo je bio jedan od takvih javnih poziva koje je Ministarstvo raspisalo u oktobru prošle godine. Jedan od ciljeva ovih poziva jeste kreiranje akceleratorskih programa kako bismo podržali strtap u najranijoj fazi, kaže Vukica Maričić iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukica Maričić. 

Kompanija “Fazi” je učestvovala na dva načina u programu. Prvi način je finansijska podrška kojom će se isplatiti nagradni fond učesnicima. Drugi način je bila ekspertska pomoć u vidu predavanja, kaže direktor marketinga kompanije “Fazi” Ivan Savić.

U Naučno-tehnološkom parku Niš predstavljeni su najbolji startap projekti iz različitih oblasti, proglašeni su pobednici i dodeljena priznanja i novčane nagrade za najbolje, sa ukupnim fondom od 20.000 evra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com